„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ujhelyi a népszavazási kezdeményezésével ki akarta ugrasztani a Fidesz nyulát a bokorból

8/08/2022 19:06

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Jobbik beadta azt népszavazási kezdeményezést, amely szerintük megerősítené Magyarország európai uniós tagságát, így Ujhelyi hasonló indítványa okafogyottá vált, ezért az MSZP-s politikus vissza is vonta sajátját. Az eset megmutatja, hogy az ellenzéki pártok az egymással "szkanderezés” érdekében, egymással viaskodva hoznak döntéseket, nem pedig racionális érdekek mentén összehangolva. Minderről maga Ujhelyi István az az MSZP európai parlamenti képviselője beszélt a Megbeszéljük című műsorban.

2022. augusztus 08. Megbeszéljük - 2022. 08.08. Ujhelyi István
09:56
00:00

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?” – így szólt volna Ujhelyi István népszavazási kérdése, amely szándéka szerint megerősítette volna Magyarország uniós tagságát. Úgy vélte, erre azért van szükség, mert veszélybe került a tagságunk: "Hogyha a 135 hűbéres parancsot kap arra, hogy szavazzanak az Európai Unióból való kilépésre, akkor habozás nélkül megteszik” – mondta a Megbeszéljük című műsorban.

A kilépéshez nincs szükség népszavazásra, ezért Ujhelyi a Fidesz esetleges kilépési terveit szeretné megakadályozni a népszavazással. Hogyha ezen többségbe kerülnének az igenek, akkor az országgyűlésnek olyan törvényt kellene hoznia, amely megerősíti a tagságunkat. Szerinte Orbán Viktor mindig a saját hatalmi érdekeit helyez előtérbe. Hogyha ehhez az Unióból kilépésen át vezet az út, akkor a Fidesz minden eszközzel azon lesz, hogy átnyomja azt a társadalmon. Éppen ezért elébe kell menni a Fidesz-propagandának: "még időben vagyunk ahhoz, hogy a kormány "mérgező” üzenetei előtt bebizonyítsuk, hogy az Unióban kell maradnunk” – mondta Ujhelyi. Elmondása szerint ezzel a kezdeményezéssel ki akarta ugrasztani a nyulat a bokorból, mivel ha az igenek lennének többségben, akkor az politikai pórázt jelentene a Fidesznek.

Ugyanakkor az ellenzéki térfél megosztottságát mutatja, hogy a DK, az LMP és a Momentum sem támogatja a kezdeményezést. Cseh Katalin például kommentben ment neki Ujhelyinek. Az MSZP-s politikus szerint nem szabad azt előre elkönyvelni, hogy esetleg a nemek lesznek többségben, mert ez a feltételezés azt is jelentené, hogy az ellenzéknek már semmi eszköze nincs arra, hogy meggyőzze a saját igazáról az embereket, és a Fidesz azt csinál, amit csak akar a közvéleménnyel.

Saját pártja még nem lépett az ügyben, de szerinte valami hasonló kezdeményezésen gondolkodnak. Ujhelyi szerint változtatni kell az eddigi ellenzéki stratégiákon, és nem az egymással versengés mentén hozni döntéseket. Mivel a Jobbik benyújtott egy olyan kezdeményezést, ami szintén az Unióban maradást erősítené meg népszavazással, a párhuzamosság miatt visszavonta sajátját, de a "fiók tetején” tartja azt – zárta az interjút.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/interjú Ujhelyi Istvánnal
2022. augusztus 08. hétfő 16:50
Riporter: Bolgár György