„Támogassa
Megbeszéljük...

Újabb magyar olimpiai pályázatra futhat ki a nemzetközi vízisport-szövetség ideköltöztetése

25/07/2023 22:28

| Szerző: Klubrádió

A magyar soft power része a World Aquatics (Nemzetközi Úszószövetség) Budapestre költöztetése, Magyarországról akarnak kedvezőbb képet kialakítani ezáltal – mondta Dénes Ferenc sportközgazdász. Szerinte nagyon tudatos építkezésről van szó 2010 óta a sport területén, ami akár megágyazhat egy – jó eséllyel benyújtott – olimpiai pályázatnak.

2023. július 25. Megbeszéljük - részlet 23.07.25. Dénes Ferenc
16:21
00:00

A World Aquatics (a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség) új központját a svájci Lausanne-ból Budapestre költöztetik, itt építik majd fel az újat. A tervek szerint iroda, szálloda, két medence, toronyugróhely is lesz benne. Műsorvezetőnk felvetette, hogy vajon ez is a ’36-os budapesti olimpiarendezés lehetőségéhez kapcsolódik-e, mert egy ilyen fontos szervezet jelenléte Budapesten megágyazhat az erőteljesebb fellépés mellett, ha a kormány elszánja magát a pályázat benyújtására.

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint is tendencia van ebben, nem véletlenül, nem ötletszerűen jön ide a WA központja, hanem a 2010 óta megindult fejlesztések a sport területén olyan széleskörűek, hogy akár megágyazhatnak egy – jó eséllyel benyújtott – olimpiai pályázatnak. Nagyon tudatos építkezésről van tehát szó az infrastruktúra, az események rendezése, a sportdiplomácia terén, amivel Magyarország készen akar állni a pályázat benyújtására, és ezt demonstrálni is akarja mindenféle fórumon a világ felé – tette hozzá.

Azt mondta, ez a költözés elsősorban presztízst jelent, mert ha egy ilyen szövetség azt gondolja, hogy a székhelyének a legjobb helye Budapesten van, az megemeli a város és a magyar szövetség jelentőségét is. Szerinte Budapest kiváló helyet biztosít majd a szövetségnek, de egészen biztosan megváltoztatja annak környezetét. Lausanne-ban ez egy kellemes villa és egy pavilon, itt viszont modern komplexum lesz, bár abban a szakértő se biztos, hogy kell-e nekik két medence.

Érdekérvényesítés szempontjából vegyes a kép, mert az elmúlt években az ország nagyon eredményes volt a vizes szövetség eseményein lobbitevékenység szempontjából. Nemrég Szijjártó Péter miniszter is arról beszélt, hogy tíz év alatt háromszor rendezhet Magyarország vizes vb-t, és bár ebben benne van, hogy nem olyan nagy az érdeklődés az esemény iránt, az is igaz, hogy ezeket a rendezéseket a székhely ideköltöztetése előtt nyerte el az ország, tehát nem lehet azt mondani, hogy emiatt sikerült volna.

A nemzetközi szövetség egyébként tavaly veszteséges volt, az elmúlt 6-8 évben inkább nullás az egyenlege, tehát nem lehet olyan hatalmas megtakarítása. A magyar kormány komoly támogatással csábítja ide őket, a székházépítésen túl adókedvezményeket is kapnak (ebben nem különutas Magyarország, de a szakértő azt nem tudta megmondani, hogy többet vagy kevesebbet ad-e más országoknál).

Dénes Ferenc azt mondta: a székház építéséről és a támogatásról még tárgyalnak, minden más kiadás inkább elmaradt bevételt jelent az adókedvezmények miatt. Szerinte ez az építkezésen kívül, amikor már itt működik a szervezet, tízmilliárdos nagyságrendű költségekről lehet beszélni. Ezért is inkább presztízsszempontból van ennek jelentősége, mint a gazdasági hatások terén – vélekedett. Ez a magyar soft power része, Magyarországról akarnak kedvezőbb képet kialakítani akkor, amikor a kormányzatot sokat kritizálják külföldről – tette hozzá a sportközgazdász.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Dick Thomas Johnson / Flickr.com

Megbeszéljük...
2023. július 25., kedd 16:45
Műsorvezető: Bolgár György