„Klubrádió
Reggeli gyors

Tusk: A Fidesz már rég elhagyta a kereszténydemokráciát

19/03/2021 08:25

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

„A Fidesz elhagyta a kereszténydemokráciát – igazság szerint már sok évvel ezelőtt” – így reagált az AP tudósítása szerint Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke arra, hogy a Fidesz távozik a pártcsaládból. Kárpáti János pénteki lapszemléjében áttekinti a Fidesz kilépéséről szóló reakciókat: a Bloomberg nacionalistának nevezi Orbánt, és megemlíti a jogállamisági mechanizmust, a Financial Times pedig azt idézi fel, hogy a két fél között a menekültválság alatt mélyült el a konfliktus. A Der Spiegelben arról olvashatunk, hogy egy német képviselő lemondott, mert kiderült róla: a később Magyarországra menekült Nikola Gruevszki érdekében lobbizott komoly összegért.

2021. március 19. Reggeli gyors / részlet, Kárpáti János lapszemléje (21.03.19.)
04:49
00:00

Reakciók a Fidesz kilépésére a Néppártból

„A Fidesz elhagyta a kereszténydemokráciát – igazság szerint már sok évvel ezelőtt” – idézi az AP amerikai hírügynökség Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének a reagálását arra, hogy a magyar kormánypárt bejelentette a pártcsaládból való távozását. Az AP jelentése, amelyet többek közt a Washington Post is átvett, ismerteti a kilépés előzményeit, és megállapítja, hogy ennek a mostani fejleménynek a bekövetkezte nagyrészt már csak puszta formalitás volt.

 
Donald Tusk
 
 Fotó: Arno Mikkor/Flickr.com
 

A Bloomberg amerikai hírügynökség is ezt emeli ki: tudósításának megfogalmazása szerint Orbán Viktor, Magyarország nacionalista vezetője véglegessé tette a válást az EU legnagyobb pártcsaládjától, a kitaszíttatást a kontinens fő áramlatából. Hozzáteszi, hogy az Unió új jogállamisági mechanizmust készít elő az olyan tagállamok ellen, amelyek fittyet hánynak a közösség demokratikus normáira. Ez a mechanizmus először tenné lehetővé a jogsértők pénzügyi támogatásának a megvonását.

A Financial Timesban Valerie Hopkins, a lap regionális tudósítója felidézi: a Néppárt és a Fidesz közötti nézeteltérések annak nyomán mélyültek el, hogy Orbán keményvonalas választ adott a 2015-ös migrációs válságra. De a magyar vezetőt már korábban is azzal vádolták a vele szembenállók, hogy saját közvetlen ellenőrzése alá vonja az intézményeket, és olyan rendszert épít ki, amit ő maga 2014-ben „illiberális demokráciának” nevezett.

A londoni lap megszólaltatja Krekó Pétert, a Political Capital elemző műhely igazgatóját, aki szerint Orbán most minden valószínűség szerint új platformot próbál létrehozni a hasonlóan gondolkodó jobboldali nacionalista pártokból. Lehetőségei azonban szerfelett korlátozottak: a fideszes európai parlamenti képviselők száma nem elég ahhoz, hogy egy új csoportosulás gerincét alkossák.

Orbán Viktor, a szuverenista magyar miniszterelnök pártja bevágta maga mögött az ajtót – fogalmaz a brüsszeli Le Soir. A belgiumi francia ajkú közösség vezető lapja a „hogyan tovább” kérdését illetően úgy vélekedik, hogy a Fidesz mindenekelőtt lengyel partnere, valamint Matteo Salvini olasz szuverenista népszónok személye körül próbálja újraalapítani az európai jobboldalt.

A bécsi Der Standard az APA osztrák hírügynökség alapján készített cikkében azt írja, hogy az Orbánnal való esetleges együttműködés kérdése felmerült azon a keddi - alapvetően a koronavírus-oltások témájában rendezett - sajtókonferencián, amelyet Sebastian Kurz osztrák kancellár közösen tartott cseh, bolgár és szlovén hivatali partnerével. Kurz, valamint Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a maga részéről határozottan kizárta az Európai Néppártból való távozás gondolatát. A beszámoló nem tér ki arra, hogy Andrej Babiš cseh kormányfő mondott-e erről valamit, de arra igen, hogy Janez Janša szlovén miniszterelnök megválaszolatlanul hagyta a kérdést.

 
Nikola Gruevszki korrupcióért elítélt macedón miniszterelnök (fotó: Flickr.com)
 

Újabb kínos ügy a német kereszténydemokratáknál

Végül arról, hogy Angela Merkel kancellár konzervatív blokkja elvesztett egy német törvényhozót – írja a londoni Reuters hírügynökség a Der Spiegel hamburgi hírmagazin cikke alapján, miszerint egy Tobias Zech nevű – nomen est omen? – bajor CSU-politikusról kiderült, hogy ötszámjegyű euróösszeg fejében, még 2016-ban egy észak-macedón politikai pártot látott el tanácsokkal és lobbizott is a párt vezetője érdekében. Arról a Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnökről és az ő pártjáról van szó, akit később a bíróság korrupcióért elítélt, de a kiszabott börtönbüntetés elől Magyarországra menekült, ahol menedéket kapott. Zech lemondása azért is jön kimondottan rosszul a német keresztény uniópártoknak, mert a CDU nagyon gyengén szerepelt a vasárnap tartott baden-württembergi és rajna-vidék-pfalzi tartományi parlamenti választáson. A választási fiaskó előtt nem sokkal három másik Bundestag-képviselőt is elvesztett a CDU/CSU, miután az érintettekre nézve korrupciós állítások fogalmazódtak meg, mégpedig maszkokra vonatkozó közbeszerzéssel kapcsolatban. Németországban szeptemberben szövetségi törvényhozási választásokat tartanak. A Forsa intézet friss felmérése szerint a konzervatív pártszövetség népszerűsége immár 29 százalékosra zsugorodott a tavaly júniusi 40 százalékról, ami akkor a koronavírus-járvány első hullámának a kormányzati kezeléséről alkotott kedvező közvélekedést tükrözte.

Kárpáti János lapszemléjét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Reggeli gyors
2021.03.19. 07:00