„Klubrádió
Ötös – Péterfyékkel

„Túl sok volt az ihlet”

25/04/2019 13:19

| Szerző: Klubrádió

Lelombozza, sőt riasztja a mostani Magyarország. Szeret bezárkózni a maga világába és ezt Hollandiában megteheti. Sokadmagával.

2019. április 25. Ötös - részlet 19.04.25. Pozsgai Sára
20:53
00:00

Többféle képzettséggel, ambícióval, na ezzel nem lehet menni semmire Magyarországon – derül ki a mostani Ötösből is. Pozsgai Sárának először Anglia tűnt szimpatikusnak, aztán mégis Hollandiánál maradt. Az az ország tűnt nyitottabbnak, befogadóbbnak. Részben be is igazolódott a várakozása, a hollandok valóban nyitottak, de egyben zárkózottak is. Az új betelepülőknek könnyebb más külföldiekkel barátkozni, például lengyelekkel, akik szép számmal élnek ott is. Sára szerint, ha külföldön él az ember, akkor ne magyar ismerősöket keressen, hanem a helyiekkel próbálja meg felvenni a kapcsolatot.

Sáráék különösebb nyelvtudás nélkül vágtak neki a világnak, így aztán a szokásos helyen, egy gyárban kezdek dolgozni. Nyomasztotta a megfelelési kényszer. Ám azt hamar tapasztalta, hogy más ott egy gyár, mint itt. Megbecsülik az embert.

Egy idő után belemerült a festészetbe, Magyarországon és Hollandiában is vannak kiállításai, a hazaiakra általában eljön. Nem tetszik neki, amit itt lát. A nyomorúság, a szomorúság, a düh, a pénztelenség, az önbecsülés hiánya. Azért az ünnep idején Hollandiában is elszomorodik néha.

Kalandvágyból ment el 2009-ben, vagy menekült innen? Talán mindkettő. Próba, szerencse. Hogy marad-e a tulipánok földjén? Nem biztos. Van még egy érdekes célpont. Izland.

Péterfy Gergely interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Pixabay.