„Klubrádió
Ötös – Péterfyékkel

Az idiotizmus kergette el innen

4/04/2019 14:14

| Szerző: Klubrádió

Az irodavezető munka után vécét takarítani elég nagy váltás. Viszont megfizetik. Hollandiában biztos. És vidám, jó a társaság.

2019. április 04. Ötös - részlet 19.04.04. Lakatos László
22:06
00:00

Valahogy azt érezte, hogy semmi sem stimmel körülötte. Egyre több „nyomorult” látott az utcán, nem érezte jól magát. Nem tetszett neki az egész pártpolitika, utálta a nemzeti konzultációs leveleket, aztán tudatosult benne, hogy az egész idiotizmus mögött a Fidesz áll. Közalkalmazott volt, irodavezető, volt lakása, tulajdonképpen jól is érezte magát a bőrében, de az agyának nem tetszett ez az egész.

Lakatos László intézetben nevelkedett húsz éves koráig, ott még nem nagyon volt feltűnő a roma származása, később annál inkább. Felmondott, és nyolc éve jár ki-be országhatárokon át. A nyelvtudással nincs gondja.

Görögországban próbált szerencsét küldözgette az önéletrajzokat, jelentkezett különböző munkákra, az irodavezetői hátterével, a nyelvismerettel, de nem ment semmire. Egy hónapig bírta.

Aztán Amszterdam következett. László elhatározta, hogy akkor most alulról kezdi, szállodai takarítónak állt. Nem volt könnyű a WC mellett térdelve azon gondolkodni, hogy megpróbált tisztességesen élni, nem lopni, nem sumákolni, mégsem boldogult igazán Magyarországon. Miután kitartó, alázatos, kemény munkás, próbált továbblépni, egy csomó szállodában letette az önéletrajzát. Feketék lakta negyedben él, ott általában első generációs bevándorlók vannak, nem lóg ki a sorból.

 

Most tisztességesen keres, ahogy ő mondja, Hollandiában tök jó, gyűjti a pénzt. Azt tervezi, hogy hazajön, vidéken vesz egy házat, bár szerinte a roma kisebbség ott is kiszorított helyzetben van. Ezért aztán baj lehet a viselkedésükkel. Az is baj, hogy nincs igazán roma értelmiség. Azért Lakatos László mindig cigány lesz.

Péterfy Gergely interjúját meghallgathatja, ha a felül a „lejátszás” ikonra kattint.