„Klubrádió
Reggeli gyors

Tudomány? Ugyan már!

15/01/2020 12:37

| Szerző: Klubrádió

Akadémikusok ajánlották fel segítségüket, tudásukat az új Nemzeti Alaptanterv kidolgozásához, de ebből a döntéshozók nem kértek.

2020. január 15. Reggeli gyors - részlet 2020.01.15. Pléh Csaba
07:44
00:00

A Magyar Tudományos Akadémia több, mint száz tudóst kért fel arra, hogy véleményezze az új alaptantervet, vagyis segítsen eldönteni, mit tanuljanak a fiatalok. 2018 októberében el is küldték az elkészült anyagot a NAT készítőinek. Választ azóta sem kaptak.

A tudósok egyik legfőbb megállapítása az volt, hogy a természettudományos ismeretek átadása veszélyesen csökken a középiskolákban, és ennek drámai következményei lesznek. Pléh Csaba, az akadémia Közoktatási Elnöki Bizottságának elnöke ennél még súlyosabb tendenciáról beszélt a Reggeli gyorsban. Megállapításuk szerint a mai oktatásban az ember csupán az ellenőrzés tárgya. A diákoktól csak a normakövetést várják el. Miközben a tudomány célja az önismeret, az ember megismerése.

A Magyar Tudományos Akadémia nem az államigazgatás része, ezért nincs is lehetősége részt venni az alaptanterv kidolgozásában – hangsúlyozta Pléh Csaba. Azonban a tudósok annak ellenére sem duzzognak, és nem fordítanak hátat, hogy a hatalom nem áll velük szóba.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
2020.01.15. 06:00
Műsorvezető: Para Kovács Imre