„Klubrádió
Megbeszéljük...

Tóth Zoltán: Orbán brüsszeli kampánynyitóját lehetne kifogásolni a Nemzeti Választási Bizottságnál

22/04/2024 18:32

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjújában ismerte el, hogy kampányindítónak szánták azt a brüsszeli konferenciát, amit rendőrök szakítottak meg. Azonban az eseményt szervező MCC állami szervezet lévén nem vehetett volna részt kampánytevékenységben. Bár lehetne jogi panasszal élni ennek kapcsán a Nemzeti Választási Bizottságnál, annak Fideszhez való elköteleződése miatt nem valószínű, hogy jogi következménye lenne az ügynek – mondta Tóth Zoltán választási szakértő a Megbeszéljük című műsorban.

2024. április 22. Megbeszéljük-részlet (2024.04.22.) Tóth Zoltán
12:07
00:00

Bár a magyar választási jogi szabályozás nem terjed ki Brüsszelre, de a politikai szereplőkre igen, így a miniszterelnökre is, aki szerint kampányindító eseményt szerettek volna a belga fővárosban tartani. Múlt kedden a Nemzeti Konzervatív Konferenciát (NatCon) egy kerületi polgármester bejelentésére rendőrök rekesztették be, ugyanakkor másnap reggel újraindíthatták azt. Orbán Viktor azon a héten a szokásos pénteki rádióinterjújában beszélt arról, hogy ezt szánták a Fidesz kampánynyitó rendezvényének.

Ez a kijelentés pedig azért problémás, mivel a konferenciát a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány szervezte, amely állami támogatásból működik, s mint ilyen nem folytathatna kampánytevékenységet – emlékeztetett Tóth Zoltán. A választási szakértő hozzátette, hogy a törvénysértés miatt lehetne jogi panasszal élni a Nemzeti Választási Bizottságnál. 

Ugyanakkor Tóth Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy egy ilyen bejelentés kimenetele előre tudható, mivel kizárólag a Fidesz által választott tagok ülnek a Nemzeti Választási Bizottságban. Egy ilyen bejelentést legfeljebb politikai kampányban lehetne felhasználni – tette hozzá.

Orbán Viktor Brüsszelben
 
Orbán Viktor Brüsszelben
 
Brüsszel, 2024. április 17. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezése Brüsszelben a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) második napján, 2024. április 17-én. Orbán Viktor mögött Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Tóth Zoltánnal
2024. április 22., hétfő 16:20
Riporter: Bolgár György