„Klubrádió
Reggeli gyors

Tóth Bertalan: Mocskos játék folyik a Klubrádióval

26/01/2021 15:50

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az MSZP törvénymódosítási javaslatot készített annak érdekében, hogy rádiónk ideiglenes frekvenciaengedélyt kaphasson. A parlamenti bizottság nem is foglalkozott vele.

2021. január 26. Reggeli gyors - részlet 21.01.26. Tóth Bertalan
07:55
00:00

Eddig azt a módszert alkalmazta a Fidesz a számára kellemetlen médiumokkal szemben, hogy küldött egy befektetőt, aki vagy elzavarta a szerkesztőséget, vagy olyan helyzetet teremtett, hogy az újságírók „önként” távozzanak.

A Klubrádió esetében más történik, itt a jogszabályok sűrűjébe vitte a médiahatóság az egész ügyet, pontosan kiszámolva, hogy a bíróságok döntései akkor születhessenek meg, amikor már minden határidő lejárt. A folyamat elég bonyolult (a Klubrádió értelmezését itt ismerheti meg), röviden összefoglalva arról van szó, hogy a Médiatanácsnak lehetősége van ideiglenesen engedni egy rádió működését, ha a meghatározott időre szóló frekvenciaengedélye lejárt. Ezt nem tette meg, hanem új pályázatot írt ki, amire a Klubrádión kívül két pályázó is jelentkezett. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke úgy fogalmazott, hogy egy NER-közeli és egy ATV-közeli. Utóbbiak a hatóság szerint formailag nem megfelelő munkát nyújtottak be, ezért kizárták őket. Jogorvoslatra azonban lehetőségük van, amivel jócskán el lehet húzni az időt. Tóth Bertalan úgy jellemezte mindezt, hogy egy mocskos játék, de a jogszabályokkal való játék a Fidesz kezében van, mint ahogy a Klubrádió sorsa is.

Az MSZP benyújtott egy törvényjavaslatot azért, hogy a jogi huzavona idején a rádió ideiglenes engedélyt kaphasson, ám ezt az Országgyűlés illetékes bizottsága nem tárgyalta meg. Tervezik, hogy rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek, bár nem valószínű, hogy azon a kormánypárti képviselők részt vennének. A járvány miatt egyébként is lassúbb minden ügymenet.

A beszélgetésben természetesen szóba került, hogy február 14-e után is működni fog a Klubrádió, interneten elérhető lesz –mint most is-, de azért azt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy vannak rögzült rádióhallgatási szokások, amelyek a hagyományos készülékekhez kötnek sokakat. És itt különben sem pusztán technikai kérdésről van szó, a sajtószabadság és a hallgatók érdeke sérül, mégpedig súlyosan. Tóth Bertalan kijelentette, hogy a közös ellenzéki programban is benne lesz: 2022-től nem a politika határozza meg, hogy melyik rádió szólhat és melyik nem.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2021.01.26. 06:00
Műsorvezető: Dési János