„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

The End, Fin, Konyec – Hogyan kell befejezni egy filmet? 2. rész

5/09/2021 11:00

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában a stáblista felvillanása előtti perceket elemeztük tovább. Választ kerestünk arra, hogy mitől lesz igazán emlékezetes egy film befejezése, vannak-e szabályai a lezárásnak, és persze, hogy a végének valóban a végén kell-e lennie. Majd egy új alkotásról, a Szupernóva című drámáról volt szó.

Bárdos Csaba filmesztéta elmondta, mitől különleges David Lynch filmkészítési módszere. Kihangsúlyozta, Lynch sokkal inkább az atmoszférateremtésben erős, semmint a történetmesélésben. Ez utóbbi inkább Martin Scorsese erőssége. A filmesztéta szerint jelenleg a legendás olasz-amerikai rendező az egyik legtehetségesebb Hollywoodban, ha arról van szó, hogy megfelelő eleje, közepe és vége legyen egy sztorinak. Akár A téglát, akár A Wall Street farkasát nézzük, Scorsese olyan módon vezeti végig a nézőt a cselekményen, hogy az ne akarjon sehol se kiszállni.

Bárdos Csaba kitért arra is, hogy sok nagy rendező, mint például Roman Polanski már nem ragaszkodik egykori jellegzetes stílusához, és inkább a könnyebben befogadható, populárisabb zsánerfilmek felé fordult.

A filmesztéta e heti beszélgetésünkben visszatért a Kontroll példájához, amelyről elmondta, azon magyar alkotások egyike, amely ennyi évvel a megjelenése után is képes megszólítani új nézőket. Ez az örökérvényű üzeneteinek, és filmes utalásainak is köszönhető.

A műsor folytatásában Deák Zsuzsi, a Szupernóva című dráma fordítója mesélt az új alkotásról. A Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével készült szerelmi történet egyaránt szól a búcsú méltóságáról és az összetartozás erejéről. Deák Zsuzsi elmondta, hogy a forgatás során a két színész sok időt töltött együtt, és mély barátság szövődött közöttük, amely tökéletesen megjelenik a filmvásznon is.

Címlapi kép forrása: Flickr

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2021. szeptember 4. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes