„Klubrádió
Megbeszéljük...

TGM: Új reformkorra van szükség

27/12/2022 18:45

| Szerző: Klubrádió

Tamás Gáspár Miklós filozófus öt tanácsot fogalmazott meg a magyar közvélemény számára annak érdekében, hogy szabadabbra és jobbra változzon meg a fönnálló rendszer. Ezen tanácsairól a Megbeszéljük című műsorban is megszólalt. Többek között arról is beszélt, hogy választások útján nem válható le a Fidesz, ehelyett alulról szerveződő civileknek kellene elhozniuk egy újfajta reformkort. Tamás Gáspár Miklós egyik utolsó interjúját a Klubrádiónak adta.

2022. december 27. Megbeszéljük - részlet 2022.12.27. Tamás Gáspár Miklós
21:26
00:00

Tamás Gáspár Miklós (TGM) filozófus elő tanácsa, hogy új reformkorra van szükség – olvasható a Mércén megjelent írásában. A Megbeszéljük című műsorban kifejtette, hogy szerinte a Széchenyi István által képviselt kezdeményező, állampolgári magatartásra lenne szükség a mai magyar politikában. Szerinte olyan pólusokra van szükség, amiket nem az állam, hanem magánemberek fognak kiépíteni. Ezek akár lehetnek jók és rosszak is, de, ha vannak olyan tisztességes emberek, akik másoknak a szenvedéseit próbálják enyhíteni, azok majd bele fognak menni ezekbe a konfliktusokba, amelyek megoldása elviselhetőbbé teszik az életet – véli a filozófus.

TGM szerint tudomásul kell venni, hogy választásokkal nem váltható le az Orbán-kormány. Második tanácsában azt fejti ki, hogy a civilség önszerveződő erejét kihasználva kell ellenállni az államhatalom nyomásának. "Nincs túlerő, különféle apparátusi erőszakcsoportok vannak, amelyek egymással harcolnak" – nyilatkozta a filozófus. Hozzátette, ma Magyarországon már nincs egységes állami irányítás, hanem különféle erőcsoportok vannak, amelyek különféle vélemények szerint próbálnak győzni egymással szemben.

Erre rímel a harmadik tanács, amely szerint a polgárok állandó állóháborúban állna egymással. "A lakosság jelentős része azt gondolja, hogy a bevándorlók, a homoszexuálisok, a transzok elviselhetetlenek, és meg kell őket fegyelmezni valamiféle erővel. A lakosság másik fele pedig azt gondolja, hogy ez így nem helyes. A kettő ellentéte, fogja azt meghatározni, ahogyan egymással bánunk, nem egy központi hatalom" – fejtette ki véleményét a hideg polgárháborúról TGM.

A filozófus negyedik tanácsa a hazának, hogy fölül kell vizsgálni azokat gondolatokat, amelyeket "az erőszak tar tönkjére visszavágott" állami uralom miatt igen sokan a magukévá tettek.

Az ötödik tanácsban pedig TGM azt javasolja, hogy, akik küzdeni akarnak, kapaszkodjanak bele az antifasiszta Európa emlékébe. A riporter, Bolgár György felvetette, bizonyos értelemben ennek az utódja a mai Európai Unió, amelynek képviselői  úgy gondolják, hogy ők lehetnek az egyetlen ellensúly, az Orbán-kormányzattal szemben. TGM szerint azonban már csak emlék az Európa, amely '45 és '89 között meglehetősen erőszakosan, külső erők döntő igénybevételével nem engedte a fasizmust kibontakozni a kontinensen. Ugyanakkor a nemzetállami szinten komoly hatalmi összpontosulás tulajdonképpen mindenütt felbomlik, tette hozzá. "Gondoljunk bele abba, hogy milyen válságok vannak, amelyek megszüntetése fel sem merül a jelenlegi hatalmi struktúrák oldaláról, Ami részben félelmetes, részben reményt adó, részben pedig megítélhetetlen" – zárta Tamás Gáspár Miklós. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük.../Interjú Tamás Gáspár Miklóssal
2022. december 27., kedd 16:20
Riporter: Bolgár György