„Klubrádió
Eurozóna

Tényleg veszélyben van az EU?

12/04/2019 14:00

| Szerző: Klubrádió

Erősödnek a szélsőséges erők, de nem tudnak többségbe kerülni. Nem tudnak összefogni, mert mindenki vezér akar lenni.

2019. április 12. Eurozóna - részlet 11.04.12. Balázs Péter
18:27
00:00

Az európai integráció töretlen úton halad előre, de többször volt veszélyben már korábban is. Még mindig kilábalt a válságból, igaz ez régebben könnyebben mehetett, miután kevesebb tagállamnak könnyebb megoldást találnia. Addig nincs baj, amíg a közösség több problémát old meg, mint amennyit csinál – mondta Balázs Péter volt külügyminiszter és uniós biztos az Eurozónában.

Azért az némi aggodalomra ad okot, hogy most a főszereplők között vannak olyanok, akik -ha nem is mondják- szét akarják zilálni az uniót. A szélsőjobb képében jelennek meg, hatalmat szeretnének Európában azért megerősíthessék az otthoni hatalmukat. Korábban egységesebb volt az egyesítési törekvés, a vezetők képesek voltak előre tekinteni és előre látni, nem a pillanatnyi politikai érdekeik domináltak. A háború utáni dinamika feledésbe merült, olyan vezetők is jöttek, akik úgy érzik, hogy lehet kekeckedni.

Kérdés, hogy a feljövőben lévő nacionalista erők képesek-e eljátszani a demokráciát, megpuccsolni az Európai Parlamentet, az Európai Uniót? Balázs Péter emlékeztetett arra, hogy a diktatúrák a demokrácia hágcsóján szoktak felkapaszkodni és mindig kérdés, hogy demokratikus úton meg lehet-e buktatni egy nem demokratikus rendszert.

Erősödnek a szélsőséges erők, de a volt biztos szerint nem juthatnak többségbe. Képtelen összefogni ugyanis, ezt jól mutatja Salvini kezdeményezése is a milánói találkozóval. Oda sem ment el mindenki, akinek elvileg ott lett volna a helye, mert ezek az emberek már csak olyanok, hogy mindegyikük azt hiszi, neki kellene lennie a vezérnek.

Ami a külső veszélyeket illeti: az USA, Kína, vagy Oroszország meg tudja bontani az Európai Uniót, éppen ezért kell itt a kontinensen összefogni. Rendezni a belső, „családi” vitákat, aztán összekapaszkodni, mert az EU is tud olyan erős lenni, mint az Egyesült Államok, vagy Kína.

Zentai Péter interjúját a fenti, lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.