„Klubrádió
Ingatlanpiac

Tényleg megáll a lakásárak növekedése?

21/01/2020 16:33

| Szerző: Klubrádió

Sokan gondolták úgy 2019-ben, hogy az ingatlanpiacon elérték az árak a plafont, azonban a helyzet nem ilyen egyértelmű. Arról is beszélünk, hogy mi várható idén.

2020. január 21. Ingatlanpiac - részlet 20.01.21. Valkó Dávid
20:02
00:00

A tavalyi adatok még nem teljesek, de az első háromnegyed év azt mutatja, hogy 14 százalékkal nőttek a lakásárak a NAV-hoz befutott információk alapján. Az utolsó negyedévben fordulhatott a kocka, de igazán csak az értékesítők érezhették úgy, meg kell már fordulnia a trendnek, mert senki nem vesz lakást. Az igazság az, hogy a jó minőségű ingatlanokat nagyon is keresték – mondta el Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Maradva az átlagos számoknál: a forgalom országos szinten 5-10 százalékkal mérséklődött. Budapesten egyharmaddal. Ennek több oka is lehet, például az, hogy megjelent az állampapír plusz, ami elcsábíthatott rövid távon gondolkodó befektetőket az ingatlanpiacról. A másik, hogy a tényleg magas árak óvatosságra késztethették a vásárlókat.

A kereslet és így a forgalom az olcsóbb területeken élénkült meg, ez a tendencia már évek óta tart például Budapest XVI., vagy XIX. kerületében, a Belvárosból már „kiárazódtak” a vásárlók. A falusi csok, az áfavisszatérítés hatására az árak vidéken indulhatnak meg. Budapestnek az agglomerációja erősödik és egyre tágul, már tulajdonképpen a Velencei tó környékét is ide lehet sorolni.

Valkó Dávid 2020-ra is előre tekintett. Az 5 százalékos áfa megszüntetésének komoly hatása lehet. Az átadott új lakások száma akár meg is feleződhet, a beruházók nem fognak annyit építeni, mint eddig, mert a 27 százalékos áfával nehezebb lesz eladni a lakásokat. Mivel bizonyos vásárlói igény mégis van, 10-15 százalékos áremelkedés is elképzelhető éves szinten az új lakásoknál. Ez húzza magával a használt ingatlanok árát is, látványos csökkenés ott sem várható.

Különös jelenségek tapasztalhatók a panelek árazásában. Egyrészt drágulnak, másrészt kiegyenlítődnek, vagyis a rosszabb helyen lévő panelek ára relatíve jobban emelkedik, mert azok is jól bérbe adhatók. S ha már Budapest drága, akkor a befektetők a vidéki nagyvárosok felé fordulnak.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Ingatlanpiac
2020.01.21. 14:00
Műsorvezető: Törtei Takács Kriszta