„Klubrádió
Reggeli gyors

Településfejlesztést nem lehet pártpolitikai alapon csinálni, mert tönkreteszi az országot

30/06/2021 14:00

| Szerző: Klubrádió

Göd után Dunaújvárosnál is különleges gazdasági övezetet hozott létre a kormány, ami azt jelenti, hogy a településnek nem lesz beleszólása abba, hogy mi történjen ott, és az ottani bevételekből sem részesülhet többé.

A Reggeli gyorsban Gémesi György gödöllői polgármester, a Települési Önkormányzati Szövetségek vezetője arról beszélt, hogy miért tesz rosszat az országnak, ha a kormányzat politikai alapon kezdi osztani a pénzt.

2021. június 30. Reggeli gyors - részlet 21.06.30. Gémesi György
12:19
00:00

Gémesi szerint az új státusz azt jelenti, hogy minden ottani döntési jogosítvány, az adók, a bevételek a továbbiakban már nem az önkormányzatot illetik, hanem megyei hatáskörbe kerülnek. "Azok is, amik eddig önkormányzati bevételek voltak. Tehát a kormányzat nemcsak a pluszbevételektől fosztja meg a települést, hanem az eddigi bevételeket is átutalja a megyének. És majd a megye eldönti, milyen területfejlesztési célokra osztja azt vissza, a megye összes települését figyelembe véve".

"Ez azért tragédia, mert egyrészt amúgy is ki vannak fosztva az önkormányzatok, másrészt a települések így elveszítik az összes inspirációt, hogy fejlesszenek. Hiszen miért fejlesszen ott, miért vigye el az összes környezeti terhet, miért építsen óvodákat, utakat, közvilágítást, miközben jelentősen megemelkedett a forgalom és sokkal több kamion megy át a településen" - mondta.

Az is súlyos következmény szerinte, hogy a megye fogja eldönteni a települési önkormányzat helyett "ezeket a kondíciókat". Ezek így átkerülnek egy politikai testület kezébe, hiszen "a megyéket párt alapon választják, és jelenleg minden megye fideszes."

A korábbi, a fideszes településeknek kedvező kormányzati döntések folytatását várhatjuk a megyei szintről, mondta. Ezen a szinten pedig nincsenek meg a feltételei például az adóbeszedésnek, az adókivetésnek, ezért a megyéknek majd ki kell építeniük egy bürokratikus apparátust, amit nyilván ebből a plusz bevételből fognak megvalósítani, mondta.

A piaci szereplőnek mindegy, hova fizetik a pénzt, de mostantól abban lesznek érdekeltek, hogy politikai közelségbe kerüljenek, hogy az adókat úgy tudják befolyásolni, hogy az számukra kedvező legyen.

Korábban Göd kapott különleges státuszt, és kapott a kieső bevételek miatt egyszeri kompenzációt, "de később, a megnövekedett a kamionhasználat miatt például a javításokat ki fogja fizetni? Ez lesz Dunaújvárosban is, mondta.

Nem a polgármestertől, hanem a lakóktól veszik el a pénzt, mondta Gémesi. Az önkormányzat ebből óvodákat, utakat, közvilágítást tud fizetni, olyan többlet szolgáltatást ad, amivel gyakorlatilag kompenzálja a városlakókat, hogy elviselik a megnövekedett  környezeti terheket, mondta.

Az a baj, hogy ennek következményei lesznek: nem lehet úgy fejleszteni, hogy az ország egyes részeit fejlesztik, más részeit meg elhanyagolják.

"Kilőni egy polgármestert ki lehet, de fejleszteni nem lehet úgy, hogy csak bizonyos területekre koncentrálnak, ahova dől a pénz, máshova meg nem" - mondta a polgármester. Szerinte ezzel az embereket befolyásolni akarják, hogy hogyan válasszanak, pedig az emberek mindig jól választanak. Akiben megbíznak, annak meg kell adni a lehetőséget, vélekedett. De nem ez a politikai cél, tette hozzá.

Szerinte ezzel a kormány eléri, hogy a települések összezárnak, és az emberek majd megértik, hogy itt nem a polgármesterekkel packáznak, hanem velük, mondta. Szerinte az önkormányzati finanszírozás átalakítására van szükség, normatívan kell fizetni őket, és a pénzt ott kell hagyni, ahol felhasználják.

"Településfejlesztést nem lehet pártpolitikai alapon csinálni, mert tönkreteszi az országot".