„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Te vagy a legszebb, avagy túl lehet-e dicsérni egy gyereket?

22/07/2022 14:33

| Szerző: Klubrádió

Az Ötös Apanapló rovatában Bódy Gergő műsorvezető folytatta az előző heti beszélgetést Polányi Viktória gyermekpszichológussal a szeretetről és a határok meghúzásáról. Azt szerette volna megtudni, szülőként hogyan dicsérjünk és bátorítsunk úgy, hogy közben ne váljon a gyerekből egy elkényeztetett kis akarnok.

2022. július 19. Ötös - Bódy Gergővel (2022. július 19., kedd 10:05)
86:14
00:00
Műsorvezetők: Bódy Gergő Szerkesztők: Pályi Márk
Polányi Viktória nem hiszi, hogy lehet túlságosan szeretni, de lehet okosan dicsérni. Szerinte nincs azzal baj, ha egy gyerek azt gondolja magáról, hogy szép, okos és aranyos. Ám praktikusabb, ha másmódon is dicsérjük, mert avval, ha csak annyit mondunk, hogy szép és okos, a jövőre nézve csak az a tapasztalatot rögzíti, hogy jók az adottságai, a képességei és ezt a családja is látja, de a továbbiakban semmi dolga nincs vele. A specifikus dicséretekkel azonban segítjük, hogy a megfelelő viselkedési módokat, hozzáállásokat sajátítsa és mélyítse el magában.

Polányi Viktória
 
Polányi Viktória
 

Azt szokta javasolni, hogy olyan teljesítményre érdemes a szülőnek visszajelezni, ami egy újdonság a gyerek viselkedésében, vagy nagyobb erőfeszítést igényelt tőle. Ilyenkor érdemes azt mondani: „Most sokkal gyorsabban kiraktad, mint legutóbb.”, vagy „Látod, most nem estél kétségbe, amikor nem találtad meg a négy sarkát a kirakósnak, hanem kitartóan megkerested”. Így olyan készségekben erősítjük meg, amit aztán tovább tud csiszolni, és amiket később felfog tudni használni más feladatok megoldásánál is.

A műsorvezetőt a játszótérről elindulás dilemmája is foglalkoztatta, mivel a múlt hétvégén szinte vonszolnia kellett a kislányát, aki nem akart még hazaindulni.

A szakember szerint ezekben a helyzetekben van egy fontos szabály és vannak trükkök. A szabály az az, hogy bizonyos dolgokban dönthet ugyan a gyerek és van, amiben semmiképp. A kicsik biztonságát és egészségét érintő kérdésekben mindig a szülő választ. A játszótérről, ha minden körülmény adott, nem kell ugyan sietni, de ha a szülő mégis indulni szeretne, akkor hagyni kel a gyereket dönteni. Tehát ne azt mondjuk, hogy most kell mennünk, hanem találjuk ki együtt hány perc múlva indulunk el. Így a gyerek hozhatott egy döntést, gyakorolhatott egy kontrolt a saját sorsa fölött, és a megbeszélt időpontban békében el tudunk menni a játszótérről. A pszichológus másik módszere, hogy jó előre elmondja a gyereknek, mi fog történni, hogy néz ki a napi program, így fel van készítve, benne van a fejében a menetrend és sokkal együttműködőbb lesz, mintha hirtelen kész tények elé állítjuk.

Ötös - Bódy Gergővel
2022. július 19., kedd 10:05