„Klubrádió
Esti gyors

Tálas: A német tankokat éppen a hasonló helyzetekre találták ki

25/01/2023 20:31

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A német védelmi miniszter szerint Németország mostantól háborúban áll az oroszokkal, miután a kormány hozzájárult, hogy német tankokat küldjenek az ukránoknak. Ha nem is áll háborúban, de ez már a nyugati országok proxy háborúja: ezt pedig már Tálas Péter mondta, a nemzetvédelmi egyetem egyik vezetője az Esti gyorsban. Mit jelenthetnek a Leopard tankok az ukránoknak, és várható-e, hogy az eddigi védekezésből támadásba lendülnek?

2023. január 25. Esti gyors / részlet, Tálas Péter (23.01.25.)
07:51
00:00

Németország eldöntötte, hogy korszerű, Leopard 2 típusú tankokat küld Ukrajnának. Annalena Baerbock német külügyminiszter súlyos kijelentést tett, miszerint ezzel háborúban állnak, de Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai védelmi kutatóintézetének a vezetője szerint a politikus inkább arra gondolhatott, hogy Németország, ahogy más európai országok is, proxy háborút folytatnak Oroszország ellen. Szerinte ez onnantól egyértelmű, hogy nyugat támogatni kezdte az ukránokat, akik enélkül a támogatás nélkül nem tudtak volna kitartani. "Ez az állítás, hogy proxy háború zajlik, az igaz". A nyugati országok többsége ugyanis úgy véli, hogy Ukrajna értük is harcol, mondta.

Hadgyakorlat Németországban
 
Hadgyakorlat Németországban
 
Bergen, 2022. október 17. Olaf Scholz német kancellár egy Leopard 2 típusú harckocsi lövege alatt halad el a német haderő, a Bundeswehr évenkénti szárazföldi hadgyakorlatának sajtónyilvános napján, 2022. október 17-én az észak-németországi Bergenben. A gyakorlatozáson mintegy 2500 katona vesz részt az alsó-szászországi Bergen és Münster katonai kiképzőterepén. MTI/EPA/Friedemann Vogel
Fotó: Friedemann Vogel
 

 

Hogy milyen harckocsikról van szó Tálas elmondta, hogy a Leopard 2-t a hetvenes években tervezték meg, és akkor éppen olyasmi forgatókönyvhöz találták ki, mint ami most a Donbaszban zajlik: ezeknek a harckocsiknak ugyanis a szovjet páncélosokat kellett volna megállítaniuk Nyugat-Németországban. Aztán amikor a Varsói Szerződés összeomlott, az NDK-ban maradt szovjet harckocsikkal össze is tudták hasonlítani őket, így mostani állapotukban ezek a tankok mindegyiknél, a legmodernebb orosz tankoknál is jobbak, mondta a szakember.

Ugyanakkor korántsem annyit szállítanak, amennyire az ukránoknak szükségük lenne, de ettől függetlenül a harckocsi-szállítmánynak van jelentősége. Felhívta Tálas Péter a figyelmet arra is, hogy amennyiben ukrán offenzívára kerülne sor, az valószínűleg olyan lesz, mint a harkivi hadművelet: az ukránok először rakétákkal igyekeznek majd megbénítani az orosz logisztikát, a parancsnoki rendszert, majd a frontvonal leggyengébb pontján gépesített gyalogsági egységekkel Leopard 2-vel, Challengerrel, Abramsszal, Bradley-vel és francia Leclerc-rel gyakorlatilag áttörik a frontot.

Hogy hány tankra számíthatnak az ukránok, arra azt mondta, hogy ilyen Leopardot 13 európai hadseregben használnak, közülük viszont Svájc, Törökország, Ausztria és Magyarország nem fog adni, de a maradék kilenc országtól az ukránok akár 120 harckocsit is képes lesznek "összeszedni".

A legnehezebb része viszont az, hogy hogyan fogják összehangolni ezeket a különböző eszközöket. Tálas szerint azonban mivel az ukránok már tapasztaltak, a kiképzésük rövidebb időt vesz majd igénybe, hogy elsajátítsák ezeknek a használatát.

Hogy hogyan folyatódhatnak a hadműveletek, azzal kapcsolatban két lehetőséget lát: Donbaszban vagy délen. Az előbbi helyen azonban az ukránok nagyon erős védelmi vonalat építettek ki, felhívta a figyelmet, hogy az oroszok Bahmutot sem tudják elfoglalni, mert "borzasztóan nehéz áttörni a védelmi vonalat". Ez egyben azt is jelenti, hogy könnyebb is tartani.

De délen nincs ilyen védelmi rendszere Ukrajnának, és a front kettévágása nagyobb esélyt adna tengerparti területek visszaszerzésére, amire Ukrajnának amúgy is nagy szüksége van, mert most "nagyon rövid a tengerpartja".

Donbasz érzelmi többlettel bír mind a két részről. Az oroszok a háború kezdetén célként éppen Donbasz elfoglalását jelölték meg célul, de ez nem sikerült. Persze ez "régebbi probléma, és már korábban is harcok folytak ott, ezért nagyobb is a pusztítás. A déli területekkel viszont az ukránok még nem teljesen lerombolt területeket tudnának visszaszerezni.