„Klubrádió
Reggeli gyors

Tajvan új elnöke nagyobb távolságot tartana Kínától

15/01/2024 09:43

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Tajvan új elnökét adó Demokratikus Haladás Pártja teljesen kizárja az egyesülést Kínával, ugyanakkor a háború elkerülése érdekében a függetlenségüket nem kiáltják ki  – erről beszélt Salát Gergely, Kína-szakértő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense a Reggeli gyors című műsorban.

2024. január 15. Reggeli gyors - részlet (2024.01.15.) Salát Gergely
10:55
00:00

Tajvanban a jelenleg is kormányzó Demokratikus Haladás Párt jelöltje nyerte meg az elnökválasztást. A választáson nem indulhatott az eddig elnökként szolgáló Caj Ing-ven, a helyi törvények ugyanis ezt nem teszik lehetővé két mandátum után. Ezért az elnökhelyettes, Laj Csing-Tö lesz a sziget államfője, de a parlamentben egyetlenegy többséggel a Kínával szorosabb kapcsolattartásra törekvő fő ellenzéki párt, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang, KMT) nyerte meg a parlamenti választásokat. Laj Csing-tö nagyobb távolságot tartana a Kínai Népköztársaságtól, Peking pedig komor nyilatkozatokkal reagált az eredményre.

A két ország közötti kapcsolat azért lényeges, mert a tajvani gazdaság az erőteljesen függ a kínaitól – mondta Salát Gergely, Kína-szakértő. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense arról beszélt, Tajvannak a legfontosabb külkereskedelmi partnere Kína, ezért az emberek mindennapi élete szempontjából sem mindegy, hogy éppen milyen párt van hatalmon. "A képlet egyébként viszonylag tiszta, a mostani győztes Demokratikus Haladás Pártja a lehető leglazábbra szeretné venni a kínai szálakat, másfele orientálódik, és teljesen kizárja az egyesülést Kínával. Míg a parlamentben a legnagyobb frakciót adó, de abszolút többséggel nem rendelkező Kuomintang sem akar azonnali egyesülést, de elképzelhetőnek tartja, hogy majd évtizedek múlva, esetleg kínai belpolitikai változások után valamiféle országegyesítésre sor kerülhet" – foglalta össze a szakértő.

Bár nem az elkövetkező hetekben, de Kína várhatóan hadgyakorlattal reagál majd a tajvani elnökválasztás eredményére – mondta Salát. Hozzátette, Pekingnek akkor kéne azonnal fegyveres erőkkel beavatkoznia, ha Tajvan status quo-ja megváltozna. Ugyanis a Kínában érvényben lévő ún. elszakadás elleni törvény, miszerint, ha vagy egy külső hatalom elismeri, vagy maga Tajvan kiáltja ki a függetlenségét, akkor Kínának mérlegelés nélkül fegyveres megoldáshoz kell nyúlnia – magyarázta Salát Gergely. Ebben a kérdésben Joe Biden amerikai elnök mértéktartónak tűnik, és nem támogatja Tajvan függetlenségét – tette hozzá.

Választások Tajvanon
 
Választások Tajvanon
 
Tajpej, 2024. január 13. Caj Ing-ven leköszönő tajvani elnök (k) beszél Laj Csing-tö tajvani alelnök, a kormányzó, függetlenségpárti Demokratikus Haladás Párt (DPP) elnökjelöltje (b) és Hsziao Pi-kim alelnökjelölt társaságában a párt eseményváróján Tajpejben 2024. január 13-án, miután a DPP megnyerte az elnökválasztást.
Fotó: Daniel Ceng / MTI/EPA/Daniel Ceng
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Salát Gergellyel
2024. január 15., hétfő 07:17
Riporter: Szénási Sándor