„Támogassa
A lényeg

Kína hadgyakorlattal reagált a tajvani-amerikai tárgyalásokra

8/04/2023 09:21

| Szerző: Klubrádió

Kína így reagált arra, hogy a tajvani elnök, Caj Jing-ve találkozott az Egyesült Államok képviselőházának elnökével, Kevin McCarthyval. Tajpej szerint a hadgyakorlat veszélyezteti az ázsiai-csendes-óceáni térség stabilitását és biztonságát.

Háromnapos gyakorlatba kezdett szombaton a Tajvani-szorosban a kínai hadsereg azt követően, hogy a tajvani elnök, Caj Jing-ven találkozott az Egyesült Államokban az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval. A kínai hadsereg szóvivője közleményében azt írta: a katonai manőverek komoly figyelmeztetésként szolgálnak a szigetország Kínától való függetlenségére törekvő "szeparatista erőknek és a velük összejátszó külső erőknek, valamint provokatív tevékenységüknek".

A helyi tengerészeti hatóságok jelezték, hogy a kínai haderő hétfőn éleslövészetet tart a Tajvani-szorosban, a keleti Fucsien tartomány partjainál. Tajpej szerint a manőverek veszélyeztetik az ázsiai-csendes-óceáni térség stabilitását és biztonságát. Peking viszont már korábban is fenyegetőzött válaszlépésekkel arra az esetre, ha a tajvani tisztségviselők magas rangú amerikai tisztségviselőkkel szerveznek diplomáciai találkozókat. Kína nemtetszéssel szemléli a tajvani hatóságok és az Egyesült Államok között az utóbbi években zajló közeledést, amelynek keretében Washington a hivatalos kapcsolatok hiánya ellenére jelentős katonai támogatást nyújt a szigetnek.

Kína a 23 millió lakosú Tajvant az egyik tartományának tekinti, amelyet az 1949-es kínai polgárháború vége óta nem sikerült újraegyesíteni területének többi részével. Az Egyesült Államok 1979-ben elismerte a Kínai Népköztársaságot, és a Peking által védett egy Kína elve értelmében elvileg nem lehet hivatalos kapcsolata a Kínai Köztársasággal (Tajvannal).

Csütörtök óta Peking fokozza a Tajvanra gyakorolt katonai nyomást azzal, hogy hadihajókat és repülőgépeket küld a szorosba. Az új manőverek pontos helyét nem határozták meg, eltekintve a hétfői éleslövészeti gyakorlatoktól, amelyek helyszíne Kína Tajvannhoz legközelebbi pontjánál lesznek. A kínai partok és a sziget közötti tengerszoros legszűkebb része mintegy 130 kilométeres.

Feszültség Kína és Tajvan között
 
A kínai állami Hszinhua hírügynökség által közreadott képen a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) egyik gépe a levegőben a Tajvan szigete körül tartott harci gyakorlaton 2022. augusztus 7-én. Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és a válaszul kezdett hadgyakorlatokat augusztus 8-án meghosszabbította a Tajvan körüli tengereken és légtérben. MTI/AP/Hszinhua
Fotó: Vang Hszin-csao
 

(Via hvg.hu)