„Köszönjük
Reggeli gyors

Szülői Hang a tanárnak vezényelt katonákról: A kormánynak a gyermek az utolsó

14/06/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Azzal, hogy kiöregedett katonákra bízná a gyerekek nevelését, a kormány mindenkinek nyilvánvalóvá tette szakmai alkalmatlanságát – véli Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője.

2024. június 14. Reggeli gyors - részlet 24.06.14. Miklós György
08:13
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, tanárnak képezhetik át az 55 év feletti katonákat. Kedden fogadta el a parlament azt a salátatörvényt, amelyben a telefonok iskolai korlátozása mellett a státusztörvény módosításaként a honvédeket átvezényelhetik a tankerületekhez.

"Elképesztően gyalázatos törvény, és azt gondolom, ezzel a kormány mindenkinek nyilvánvalóvá tette, és tulajdonképpen írásba adta szakmai alkalmatlanságát" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője. Hozzátette, szerinte a salátatörvény erről szóló része ellenkezőjét bizonyítja annak, amit a kormány mindig állít: "nekünk a gyermek az első"

Azt teljesen egyértelműnek tartja, hogy a gyerekek nevelését kiöregedett katonák nem tudják ellátni. Márpedig "ezzel azt mondják ki, hogy bármelyik kiöregedett katona alkalmas pedagógusnak". Azt sem tartja véletlennek Miklós, hogy csak az önkormányzati és EP-választások után nyomták át a parlamenten a salátatörvényt, gyorsított eljárásban "gondosan elrejtve a közepén" a vonatkozó részt.

Megjegyezte a törvényben a "vezénylés" szót használták. Tehát nem arról van szó, hogy a katona választhat, hogy kiképezzék arra, amit tanításként értelmeznek. "Ennek a kormánynak már az sem akadály, hogy egy feladatra van-e valakinek szükséges végzettsége[...] Nem hiszem, hogy túl sok olyan katona van, akinek pedagógus a végzettsége" – foglalta össze. A törvény viszont azt is kimondja, hogy a tankerületben kötelező fogadni az odavezényelt katonát, és ugyancsak kötelező a tankerületnek átképzést biztosítani. Hogy ez az átképzés mit takar, nem tudni, de a pedagógiai képzés 5 éves. Azt pedig Miklós nem tartja valószínűnek, hogy egy 55 éves embert további 5 éves képzésre küldenek. "Itt valószínűleg valamilyen gyorstalpalóról van szó."

Ez alapján úgy látja, a kormány hazudott, amikor tagadta, hogy pedagógushiány van. Ezzel az erősen vitatható módszerrel próbálják most csökkenteni. Összességében úgy látja, egy hosszú folyamat újabb állomásáról van szó, amikor úgy próbálja a kormány a pedagógushiányt megoldani, hogy a feladat ellátásához elengedhetetlenül szükséges szakmai követelményeket teljesen fellazítja.

Aggasztónak tartja azt is, hogy az átvezényelt katonák státusza nem változik, továbbra is katonák lesznek. "Ennek minden bizonnyal az lesz a következménye, hogy jóval kedvezőbb munkafeltételek vonatkoznak majd rájuk."

"Ha a jó szándék meg is van valakiben, aki egész életében parancsokat kapott és adott, az iskolában is ezt várhatja el a gyerekektől. Feltétlen engedelmességet és alárendeltséget, holott nem erről szól a pedagógia, hanem empátiáról és rugalmasságról. Ez egy más világ." – mondta, hozzátéve, hogy ebből is látszik, mekkora a baj.

"Teljes elmebaj" – összegzett a műsorvezető és Miklós egyetértett vele.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Miklós György
2024.06.14., péntek 8:15
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert