„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Szmogriadó – Mit tegyünk?

16/01/2020 13:53

| Szerző: Klubrádió

Meglehetősen szennyezett a főváros levegője. Ezt nagyobb részt a fűtés okozza, de a közlekedésnek is komoly szerepe van.

2020. január 15. Élőben a városból - részlet 20.01.15. Dorosz Dávid
08:37
00:00

A napokban a szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozata van érvényben. Karácsony Gergely főpolgármester arra kérte a lakosságot, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá autójuk helyett utazzanak a közösségi közlekedéssel, a termelő tevékenységet végző létesítmények üzemeltetői pedig csökkentsék a porkibocsátást. A kérést vagy meghalljuk, vagy nem, vagy teljesítjük, vagy nem. Kötelező tennivalónk nincs.

Az Élőben a városból című műsorunkban Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes mondta el részletesebben, hogy mit is jelent a szmogriadó.

Ezrek hallnak meg minden évben a levegőszennyezés miatt, tehát a levegő tisztasága szó szerint élet-halál kérdése. Szmogriadó idején, amikor alig mozdul meg a levegő, száraz az idő, főleg a gyermekekre, idősekre és a légúti betegségekben szenvedőkre kell figyelni, ha lehet, ők ilyenkor ne menjenek a szabadba, ha mégis, akkor a forgalmas városrészeket kerüljék el. A lakást szellőztetni kora délután érdemes.

A szennyezés nagy része a fűtésből, a szén- és fatüzelésből ered. Ezért aki teheti, ilyenkor gázzal, vagy villannyal fűtsön. Komoly szennyezőforrást jelentenek a gépkocsik is, aki megteheti ilyenkor a közösségi közlekedést vegye igénybe.

Kérdés, hogy a város vezetése tényleg csak ennyit tehet, csak kérhet? Dorosz Dávid szerint olyan a jogszabályi környezet, hogy nem nagyon van eszköz a Főpolgármesteri Hivatal kezében. A maszatolás ideje lejárt -mondta-, igyekeznek változtatni a szabályozáson. Ilyenkor jó lenne sűríteni a járatokat a közösségi közlekedésben, de olyan anyagi helyzetben van a BKK és a BKV, hogy ez csaknem lehetetlen. Fontos lenne a közlekedés gyorsítása, a zsúfoltság enyhítése, a járműpark megújítása, ám állami segítség nélkül erre nincs esély. Ahhoz, hogy valódi intézkedéseket hozhassanak, a kormány is kell – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Élőben a városból
2020.01.15. 13:00
Műsorvezető: Fábián László