„Klubrádió
Zsebenciklopédia

Színpadra vitt valóság

19/06/2022 09:29

| Szerző: Klubrádió

A Zsebenciklopédia vendége Donáth Attila pszichopedagógus, a Centre for Playback Theatre akkreditált trénere, a Magyar Playback Színházi Iskola tanára volt. Az 1992-ben létrejött első magyarországi playback színházi társulatnak, a Rögtönzések Színházának alapító tagja. 2002-től a Pszínház társulat színésze és játékmestere. A beszélgetés a műsorvezető-szerkesztő, Gaál Ildikó személyes tapasztalatával indult, hiszen ő nem is tudta, milyen előadásra szól a jegye, mégis katartikus élménnyel gazdagodott.

2022. június 09. Zsebenciklopédia (2022. június 09., csütörtök 13:00)
45:47
00:00
Műsorvezetők: Gaál Ildikó Szerkesztők: Gaál Ildikó

A playback színházban az ő története is feldolgozásra került, amikor ezt látta megelevenedni a színpadon, ugyan egy kiadós sírás kíséretében, de megkönnyebbült. Ezek után felkeltette a kíváncsiságát, hogyan működik ez a műfaj, és az élet mely területein lehet hasznosítani.

Donáth Attilától megtudtuk, hogy a playback színházban nincsen forgatókönyv, előre megírt szöveg nélkül zajlik a cselekmény. A történetek mindig jelen voltak az életünkben, régebben a tűz körül, vagy a fonóban mesélték el egymásnak az emberek. Annyi a különbség, hogy itt színpadon zajlanak az események. Bármilyen keretet rakunk is köré, a cél ugyanaz: létrejöjjön a kapcsolódás. Ez megmutatja, hogyan viszonyulunk és bánunk a múltunkkal, valamint egymással, a környezetünkkel. 

Az előadók meghallgatják a személyes történeteket, és a mesélő hangulatára, érzelmeire reagálnak, majd a műfaj eszközeinek a segítségével visszajátsszák azt. Az előadás végén a színészek egymás közt és a közönséggel is megbeszélik az átélt élményeket. Kibeszélik magukból a feszültségeket és lezárják a történetet.

A playbackelőadóknak hatalmas empátiával és pszichológiai érzékkel kell rendelkezniük, azonban bárkiből lehet színész előzetes képzettség nélkül is. Tagjaik között van nyelvtanár, pszichológus, de van, aki taxisofőr. Ha jól dolgoznak, létrejön a misztérium. A drámát az adja, hogy megnyílunk mások előtt és hagyjuk, hogy lássanak minket. Ez felér egy érintéssel, de akár egy öleléssel is.

A "történetadó" mesélőben fogalmazott, először megszületik az elhatározás, majd elmondja, kimondja a megtörtént eseményt. Megnyílik az idegenek előtt, akik meghallgatják, figyelnek rá – mondta Donáth Attila. Szerinte pontosan ezért terápiás céllal is használják a műfajt. Ha ugyanis kicsit távolabbról, kívülről látunk rá egy problémára, az új értelmet nyer, gyógyító, valamint tudatosító hatása van. Erőt ad, ha látom, hogy idegenek is bevonódnak a történetembe, érzik, értik azt – fogalmazott a pszichopedagógus.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Zsebenciklopédia
2022. június 9., csütörtök 13.00
Műsorvezető-szerkesztő: Gaál Ildikó