„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szentpéteri Nagy Richard: Egy angyalokból álló ellenzék is csak látszatpolitizálásra lenne képes

12/10/2023 19:21

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A mai magyar politikai rendszer természetéből adódóan az ellenzék nem lehet más, csak frondőr – vezette be a látszatellenzék történelmi előképének fogalmát minap megjelent cikkében Szentpéteri Nagy Richard. Az alkotmányjogász Népszavában megjelent írása kapcsán  arról beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy a mostani ellenzék egyes pártjainak különböző stratégiákat kellene követniük annak a társadalmi támogatottság megszerzéséhez, ami lehetőséget adna arra, hogy a nem szabad és nem tisztességes választáson megszabaduljanak magától a rendszertől.

2023. október 12. Megbeszéljük-részlet (2023.10.12.) Szentpéteri Nagy Richárd
11:37
00:00

A magyar frondőr címmel jelentetett meg publicisztikát Szentpéteri Nagy Richard a Népszavában. A kifejezés az egykori francia Fronde-párti ellenzéki mozgalomra utal, amely a XVII. század közepén éppolyan része volt a korabeli közéleti felépítménynek, mint a mai hazai politikának a parlamenti ellenzék, amely gyakran csak látszatra áll szemben a rendszerrel, vagy azon kívül. Az alkotmányjogász szerint az effajta ellenzék tehát ugyanúgy a szisztéma alkotóeleme, mint a kormány, annak valamennyi szerve és minden alkotmányos intézmény. Az alkotmányjogász szerint a magyar ellenzékre azért alkalmazható ez a kifejezés, mivel bár kisebb ügyek miatt erőteljesen ellenzékieskedik, azonban a rendszer egészének céljaival valójában egyetért.

A rendszer természetrajzából adódóan a parlamenti ellenzék nem is lehet másmilyen, csak látszatellenzék – fogalmazott. Hozzátette, ez még akkor is így lenne, ha a kulturális, emberi és történeti tényezőket nem vennénk figyelembe. "Még ha az ellenzék angyalokból is állna, akkor sem játszhatna más szerepet, mint amit a rendszer szán neki, és ehhez még hozzávesszük azt is, hogy nem angyalokból áll, hanem sok esetben a gyarló, megtévesztett vagy éppen lefizetett emberekből – mondta a politológus.

Ugyanakkor a mostani parlamenti ellenzék nem szólíthat fel a választások bojkottjára, hiszen 2014 óta elfogadta az országgyűlési választások feltételeit – emlékeztetett Szentpéteri. Mindenekelőtt egy erős ellenzéki tömb létrehozására lenne szükség, amelynek eléréséhez a különböző pártoknak különböző stratégiákat kellene követniük – tette hozzá.

Egy ilyen egység aztán lehetőséget adna arra, hogy még egy nem szabad és nem tisztességes választáson is kifejeződjék az a széles társadalmi akarat, ami a rendszertől való megszabadulást tűzi ki céljául – véli a politológus.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Szentpéteri Nagy Richard
2023. október 12., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György