„Klubrádió
Reggeli gyors

Szent-Iványi: Orbán oroszbarát politikája skizofréniának tűnik kívülről

4/03/2024 12:02

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Amit az Orbán-kormány csinál, teljesen öndestruktív, saját érdekeivel is ellentétes, ha feltételezzük, hogy ezek egybeesnek Magyarország érdekeivel – véli Szent-Iványi István azzal kapcsolatban, hogy szövetségeseivel ellentétben továbbra is aktív kapcsolatra törekednek Oroszországgal. A volt külügyi államtitkár, volt szlovén nagykövet szerint a kormány magatartására magyarázatot adhatnának olyan magánérdekek, amelyekről nem tudunk, "mert ez így skizofréniának tűnik kívülről".

2024. március 04. Reggeli gyors - részlet 24.03.04. Szent-Iványi István
11:00
00:00

Miközben egyes becslések szerint több ezren vettek részt Alekszej Navalnij, a néhai ellenzéki politikus temetésén Moszkvában, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával Szergej Lavrovval találkozott Antalyában. A magyar miniszterelnök pedig "pszichoterápiát javasol" azoknak, akik őt Putyin kutyájának nevezik. Ezzekkel kapcsolatban adja magát a kérdés, hogyan lehet értékelni az Orbán-kormány vállalhatatlan szimpátiáját Oroszországgal szemben.

"Tőlem is kérik nagykövetek, külföldi politikusok, hogy adjak magyarázatot arra, amit az Orbán-kormány csinál, mert ez így teljesen öndestruktív, a saját érdekeivel is ellentétes, ha azt feltételezzük, hogy érdekei egybeesnek Magyarország érdekeivel" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, volt külügyi államtitkár, volt szlovén nagykövet. Hozzátette, a kormány magatartására magyarázatot adhatnának olyan magánérdekek, amelyekről nem tudunk. "Ez Magyarországnak nagyon sok kárt okoz.

Azzal kapcsolatban, hogy miközben a szövetségeseink vezetői a háború kezdete óta elzárkóznak a Putyinnal való találkozóktól, a magyar kormány vezetői több alkalommal is mutatkoztak velük, Szent-Iványi – visszautalva Orbán cinikus megjegyzésére – azt mondta: "Nem annak kéne pszichoterápiára járnia, aki őt Putyin pincsijének tartja, hanem neki kéne nagyon súlypontos és mély önvizsgálatot tartania, mert ez így skizofréniának tűnik kívülről". Kifejtette, a kormány egyfelől visszautasítja, hogy bármi köze lenne Oroszországhoz, politikájához, az álatal kirobbantott háborúhoz, másfelől minden tette arra utal, hogy szorosan együtt akar működni azzal az Oroszországgal, amelyik saját népét is sanyargatja, több mint 400 embert börtönöztek be, mert kifejezték tiszteletüket Navalnij halála miatt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szent-Iványi Istvánnal
2024.03.04., hétfő 8:11
Riporter: Szénási Sándor