„Támogassa
A lényeg

Ezrek vettek részt Alekszej Navalnij temetésén Moszkvában

1/03/2024 16:39

| Szerző: Klubrádió

A Kreml megfenyegette a gyászolókat.

Több százan, egyes becslések szerint több ezren vettek részt Alekszej Navalnij, a néhai ellenzéki politikus temetésén Moszkvában. Putyin korábbi legfőbb bírálója két hete esett össze egy sarkvidéki börtönben, és életét vesztette.

RUSSIA NAVALNY FUNERAL
 
Navalnij temetése
 
Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezető közelgő temetése előtt érkeznek az emberek az Istenszülő Ikon-templomához Moszkvában, 2024. március 1-én. A szókimondó Kreml-kritikus, Navalnij 47 évesen, egy sarkvidéki büntetés-végrehajtási telepen halt meg 16-án. 2024 februárjában, miután 2023-ban oda szállították. A kolóniát a világ egyik legszigorúbb börtönének tartják.
Fotó: EPA/SERGEI ILNITSKY
 

Navalnij koporsóját a gyászolók vastapssal fogadták, és az elhunyt politikus nevét skandálták, illetve azt, hogy "Putyin gyilkos vagy!". Amikor a koporsót kihozták a templomból, az emberek virágokat dobáltak a halottaskocsira, néhányan azt skandálták, hogy "Hóhérok!", illetve "Oroszország szabad lesz!". Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője mindenkit óva intett, mint ahogyan fogalmazott, a jogosulatlan gyülekezésektől, és megfenyegette a gyülekezőket, hogy a törvény szerint felelősségre vonják majd őket.

2024. március 01. A lényeg (2024.03.01.) Nemes Gábor összeállítása Navalnij temetéséről
01:11
00:00

RUSSIA NAVALNY FUNERAL
 
Navalnij temetése
 
A temetkezési szolgálat dolgozói kiviszik Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezető koporsóját az Istenszülő Ikon-templom elé Moszkvában, Oroszországban, 2024. március 1-én.
Fotó: EPA/MAXIM SHIPENKOV