„Köszönjük,
Reggeli gyors

Szent-Iványi: Mintha a magyar vezetést nem is zavarná, hogy az oroszok kutakodnak náluk

23/05/2024 11:36

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Demokráciákban elfogadhatatlan, hogy még a parlamentet sem tájékoztatják arról, hogy hekkertámadás ér kiemelt fontosságú intézményeket. Ehhez képest itthon kampányhazugságnak nevezték. Szent-Iványi István szerint a magyar vezetést nem is zavarná, hogy az oroszok kutakodnak náluk.

2024. május 23. Reggeli gyors - részlet 23.05.23. Szent-Iványi István
10:39
00:00

Szijjártó sok mindenért nagyköveteket rendelt be, de az oroszok kibertámadása nem érte el az ingerküszöbét – olvasható a Telexen. Pár napja olyan dokumentumokat mutatott be a 444, amik nemcsak további bizonyítékok arra, hogy ezek a támadások megtörténtek, de azt is bizonyítják, hogy a külügyben addigra már rég tudtak a támadásról: az egyik magyar titkosszolgálat vezetőjének levele egyértelműen leírja, milyen kiterjedt kibertámadásokról van szó, és azt is tisztázza, kik az elkövetők.

"Nem gondolom, hogy ilyen esetekben hazudnia kellene egy politikusnak. Jó néhány hasonló, a környező országokban történt támadásról azért tudunk, mert a kormányok beszámoltak róluk" – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, hozzátéve, hogy ezekben az országokban, mint Ausztriában, Csehországban, Németországban és Lengyelországban is a parlament illetékese a megfelelő bizottságot is tájékoztatta. A volt külügyi államtitkár és egykori szlovén nagykövet szerint Magyarországon egyik sem történt meg. Sőt, nem elég, hogy letagadták, hogy egy nagyon súlyos nemzetbiztonsági incidens történt, hanem ellentámadásba lendültek, és az ellenzék 2022-es országgyűlési választásokat megelőző kampányhazugságának nevezték.

"Demokráciákban elfogadhatatlan, hogy még a parlamentet sem tájékoztatják egy ilyen ügyről." Megemlítette egyúttal azt is, hogy a magyar kormány előszeretettel beszél a kölcsönös bizalmon és barátságon alapuló magyar-orosz kapcsolatokról, most mégis úgy tűnik, hogy ez a bizalom nem kölcsönös, hiszen az oroszok kutakodnak nálunk. Ennél is érdekesebb, hogy mintha a magyar vezetést nem is zavarná, hogy az oroszok kutakodnak náluk.

Ezt a felvetést látszik alátámasztani Gulyás Gergely a műsort követően, a kormányinfón elhangzott kijelentése is, aki szerint rendszeresek az ilyen támadások, és nem kompromittálódott a külügy rendszere. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szent-Iványi Istvánnal
2024.05.23., csütörtök 7:17
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János