„Klubrádió
Esti gyors

Szent-Iványi: Kínának addig vagyunk igazán fontosak, amíg EU-tagok vagyunk

30/11/2023 20:16

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Egy esetleges huxit nemcsak a magyarok számára jelentene hatalmas problémát, hanem a kormány számára is, hiszen azért vagyunk fontosak a külföldi, köztük a kínai befektetők számára, mert hozzáférünk a világ egyik legfizetőképesebb piacához – véli Szent-Iványi István külpolitikai szakértő.

2023. november 30. Esti gyors - részlet 2023.11.30. Szent-Iványi István
07:04
00:00

Charles Michel minden jel szerint sikertelen látogatásával kapcsolatban azt írta a bécsi Die Presse, a magyar kormány titokban azt vizsgálja, hogyan fogadnák támogatói a huxit lehetőségét. A lap szerint ez lehet olyan zsarolási eszköz, amellyel az uniós források felszabadítását akarja elérni. 

"A brexittel egy fontos és meghatározó tagja hagyte el az Európai Uniót, annak is nagyon rossz üzenete volt, és bár Magyarországért nagyon sok könnyet nem hullajtanának, de annak is van negatív üzenete" – mondta az Esti gyors csütörtöki adásában Szent-Iványi István külpolitikai szakértő. A magyar kormány arra számít, hogy így befolyásolni tudja az Európai Bizottságot és a tagországokat.

 
Szent-Iványi István Fotó: Klubrádió
 

"Nem gondolom, hogy valóban ki szeretnének lépni, de már nem zárják ki ezt a lehetőséget, ez egyértelmű" – foglalta össze véleményét. Azzal kapcsolatban, hogy minden egyes közvélemény-kutatásból egyértelműen kiderül, a magyar lakosság döntő többsége az EU-tagság mellett teszi le a voksot, a szakember kifejtette, az EU-pártiak igen jelentős része az anyagi támogatások miatt elkötelezett. Csakhogy pénz továbbra sem jön. És – mutatott rá Szent-Iványi – a Fidesz arra számít, hogy a meg lehet változtatni a közvélemény a párt számára fontos részét, hogy "ha pénzt nem kapunk, akkor nincs értelme az egésznek". Csakhogy ez nem így van. A tagországok többsége nettó befizető, többet fizet be, mint amennyit visszakap. Ennek ellenére így is hasznosnak tekintik, hiszen lehetővé teszi a többi között a közös piac, a szabad munkavállalás, a szabad tanulás lehetőségét.

A huxit azonban nemcsak a külföldön dolgozók, tanulók számára jelentene hatalmas problémát, hanem a kormány számára is, hiszen azért vagyunk fontosak a külföldi, köztük a kínai befektetők számára, mert hozzáférünk a világ egyik legfizetőképesebb piacához.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Szent-Iványi Istvánnal
2023.11.30., csütörtök 18:23
Riporter: Rózsa Péter