„Klubrádió
Reggeli gyors

Borrell: Magyarország kiléphet az EU-ból

26/10/2023 09:30

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az EU külügyi főképviselője, Josep Borrell célzást tett Orbánnak a Huxitra a szovjet megszállással kapcsolatos hasonlata miatt – írja az ukrán Evropejszkaja Pravda. Senki sem kötelezi arra Magyarországot, hogy az Európai Unió tagja legyen.

2023. október 26. Reggeli gyors - részlet 23.10.26. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:42
00:00

"Magyarország kiléphet nyugodtan az Európai Unióból, senki nem kényszeríti az országot a bennmaradásra, szabadon dönthet róla" – így reagált az EU külügyi főképviselője a magyar kormányfő október 23-án elhangzott beszédének egy passzusára, amelyben a szovjet megszálláshoz hasonlította az uniós tagság jelentette kötelezettségeket. Olvashatjuk az ukrán Evropejszkaja Pravdában. Borrell az Európai Reformok Központjának éves rendezvényén újságírói kérdésre válaszolva adta ki dühét, hozzátéve azt is, hogy ő ugyan 9 éves volt, amikor a szovjetek bevonultak tankokkal az országba, de emlékszik. Ugyanakkor elmondta azt is, Magyarország tényleg tudja, mit jelent a szovjet megszállás. Éppen ezért nem lehet összehasonlítani a két dolgot, nem beszélve arról, hogy Brüsszelben „én még nem láttam egy tankot sem” – fejtette ki részletesebben álláspontját a külügyi főképviselő. A cikk végén az ukrán szerző emlékeztet arra, hogy Orbán a múlt héten találkozott Vlagyimir Putyinnal, ami után a NATO-nagykövetek sürgősnek tartottak Budapesten összehívni egy megbeszélést, ahol értékelték Orbán lépését.

Orosz hadművelet - Európai Unió
 
Josep Borrell
 Fotó: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq
 

Szijjártó veszélyesen közelinek tartja a 3. világháborút

Izrael kapcsolata a nyugati országokkal – akik gyakran állnak a palesztinok oldalára – igencsak feszült, de itt van a magyar kormány, amelyik jó kapcsolatokat ápol Izraellel, ami alapvetően Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor évek óta kiváló személyes kapcsolatának köszönhető – magyarázza a magyar kormány jelenlegi, a Hamász-Izrael háborújában tanúsított álláspontját a Jewish News Syndicate (JNS). Az amerikai-izraeli, közös irodákkal működő lap exkluzívnak tekinti, hogy Szijjártó Péter azok után adott interjút, hogy az izraeli külügyminiszter felszólította az ENSZ főtitkárát, Antonio Guterrest, mondjon le. Aki az izraeli tárcavezető szerint úgy beszélt, mint aki jogosnak tartotta a Hamász brutális támadását Izraelben, hisz úgy fogalmazott, hogy ez a helyzet nem vákuumban, előzmények nélkül jött létre. Szijjártó az újságnak kijelentette: Izraelnek joga van bebiztosítania magát abban, hogy ilyen terrorista támadás soha többé ne fordulhasson elő. S ez nemcsak a zsidó állam érdeke, de az egész nemzetközi közösségé is. Szijjártó a 3. világháborút veszélyesen közelinek tartja, mert a terrorfenyegetettség egyre kiterjedtebb Afrikában, itt van az orosz-ukrán konfliktus és most a Hamász háborúja. A magyar külügyminiszter megvédte Várhelyi Olivért is, akinek minden bizonnyal nem volt joga kijelenteni, hogy az EU felfüggeszti a palesztinoknak szánt segélyt. Szijjártó szerint igenis felül kell vizsgálni, mire és milyen célból kerülnek a palesztinokhoz uniós források. Ugyan diplomáciai befolyásunk csekély, lévén kis ország Magyarország, de válságidőben tehetünk nagy dolgokat is. Mindig őszinték és közvetlenek lehetünk, nem kötelez minket a politikai korrektség jelentette korlát – fogalmazott Szijjártó, aki elárulta azt is, hogy az izraeli külügyminiszter nyári bejelentésével szemben, nem költöztetik a tel-avivi nagykövetséget Jeruzsálembe, az ugyanis sértené az EU irányelvét.

Bűvös szám Trump sapkáján

A Politico is kiszúrta a X hálón (korábbi nevén Twitteren), hogy Trump feliratú rikító piros baseball sapkát kapott a korábbi elnöktől Orbán Viktor, aki rögtön pózolt is egy jót, s azt írta ki, nocsak, mit hozott a posta, s megköszönte az ajándékot és a Trumptól érkezett támogatást. S a sapkára kézzel írott üzenetből kiderült az is, hogy Trump nemcsak a 45. elnöknek tartja magát, de már felírta a sapkára a 47-es számot is, ami jelzi, ő maximálisan bízik abban, hogy megnyeri a jövő évi elnökválasztást is.

A kínai selyemmel szőtt szövetség

A kínai központi hírügynökség, a Xinhua a Budapesten most megnyílt, a kínai selyem történetét és szépségét feltáró kiállításról számolt be, amelyet természetesen a kínai nagykövet nyitott meg. Beszédében méltatta Kína és Magyarország kapcsolatát, amelyet az Egy övezet, egy út program még szorosabbra szőtt.

Iványi Gábor részletesen beszélt Orbánnal való kapcsolatáról

A philadelphiai The Trumpet Iványi Gábort interjúvolta meg és podcast formájában tette közzé az elkészült anyagot a vallásos sajtóorgánum, amelynek rádiója, tévécsatornája és magazinja is van. Iványi Gábor részletesen beszél Orbánnal való kapcsolatáról, egyháza és karitatív szervezete éveken át tartó küzdelméről, s a rendszerről is, roppant kritikusan. A Trumpet még annak is utánanézett, hogy Orbán a The Atlanticnak adott réges-régi interjúban azzal magyarázta kapcsolatuk romlását, hogy a lelkész fasisztának nevezte őt, amit nem tud azóta se megbocsátani neki. Iványi helyesbített, ő ennél sokkal árnyaltabban fogalmazott, a hatalmi módszereit hasonlította a háborús fasiszta rendszerben tapasztaltakhoz.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.10.26., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit