„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Brüsszel csak egy rosszul sikerült paródia

23/10/2023 15:04

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon a rendszerváltáskor nem volt polgárháború és egy ember sem halt meg. Nem kellett előrehozott választást sem tartani, és az is biztos, hogy„máig mi vagyunk a legbiztonságosabb és legstabilabb ország egész Európában” – emlékeztetett Veszprémben Orbán.

Magyarország minden városának és falujának megvan a maga 1956-ja, „és mindegyik része a mi nagy közös 56-os szabadságharcunknak.” Ezért is lekezelő és hiba, ha valaki október 23-án csak a rivaldafényben úszó Budapestről beszél – kezdte ünnepi beszédét a lezárt veszprémi várban Orbán Viktor.

A miniszterelnök megemlékezett Veszprém mártírjáról, a közéoskolai tanár Brusznyai Árpádról, majd kijelentette: 1956 öröksége nélkül nem győzhettünk volna 1989-ben. „A szabadság jegyében harcoltunk, és a szabadságharcban kivégzettek adták kezünkbe a legerősebb fegyvert” – állapította meg.

Emlékeztetett: Magyarországon a rendszerváltáskor nem volt polgárháború és egy ember sem halt meg. Nem kellett előrehozott választást sem tartani, és az is biztos, hogy

„máig mi vagyunk a legbiztonságosabb és legstabilabb ország egész Európában”.

 
Orbán Viktor Veszprémben. Fotrrás: Facebook
 

„Ha jól látom, az MSZMP utódpártja már mikroszkopikus méretű, és az utolsó baloldali párt is ott végzi, ahol 1956 szelleme szerint is végezni kell” – tért ki a kortárs kommunistákra a miniszterelnök, aki szerint azonban még ma is felbukkannak olyan dolgok, amik a szovjet időkre emlékeztetnek, Szerencse, hogy ami elsőre tragédia volt, az ma már komédia. Moszkva tragédia volt,

Brüsszel csak egy rosszul sikerült kortárs paródia. És ha Moszkva fütyült, akkor úgy kellett táncolni, de ha Brüsszel fütyül, akkor mi nem táncolunk, ha nem akarunk.

– tudatta.

Orbán szerint mindazonáltal Brüsszel és az EU még megjavítható: lesz Európai Parlamenti választás jövőre. Európa még él, lélegzik testében még dolgozik az életerő, amint azt Veszprém városa, mint Európa kulturális fővárosa bizonyítja – fogalmazott.

A miniszterelnök szerint azért jöttek össze ma Veszprémben, hogy emlékeztessék magukat a régi ígéretre, miszerint '56 áldozatai nem haltak meg hiába, és a szabadságot élik és örökül hagyják. A miniszterelnök szerint a magyarok tudják, hogy a történelem nem mögöttük van, hanem alattuk: azon állnak. (A Telex és a 444 nyomán)