„Támogassa
Esti gyors

Szent-Iványi: Bohócot csinált magából a Parlament a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának halogatásával

12/07/2023 07:20

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Lesújtó üzenete van annak a magyar külpolitikára nézve, ha Törökország után ratifikálja Magyarország a svéd NATO-csatlakozást: azt jelenti, hogy elvesztette a szuverenitását, nincs önálló álláspontja – véli Szent-Iványi István.

2023. július 11. Esti gyors-részlet (2023.07.11.) Szent-Iványi István
08:10
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Törökország beadta a derekát, hozzájárult a svéd NATO-tagsághoz. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig azzal mentegetőzött, hogy csupán technikai kérdésről van szó, és hogy a magyar kormány, már hónapokkal ezelőtt benyújtotta a kérdést az Orsszággyűlésnek. Hogy a Fidesz-frakció nem fogadta el, arról nem beszélt.

"Erre nagyon lehetett számítani már hetekkel ezelőtt is, ha a török álláspont változik, a magyarok sem fogják tovább akadályozni a ratifikációt" – mondta az Esti gyors keddi adásában Szent-Iványi István. A volt külügyi államtitkár szerint ennek "lesújtó az üzenete a magyar külpolitikára nézve: azt jelenti, hogy elvesztette a szuverenitását, egy olyan fontos kérdésben, mint Svédország NATO-csatlakozása, nincs önálló álláspontja".

Hozzátette, "visszataszító" története van a ratifikáció halogatásának. Ősszel még arra hivatkoztak, hogy az Európai Unió által támasztott feltételek foglalják le a Parlamentet, majd februárban az erős finn svéd kritikákat követően márciusban Finnország csatlakozását ratifikálták – de csak miután Törökország kettéválasztotta a két ország ratifikációját. Ezt követően Orbán arról beszélt, hogy "borzasztóan rosszak" a svéd-magyar kapcsolatok. Így jutottunk el a jelenlegi állapotokhoz.

Súlyos problémaként értékeli azt is, hogy a NATO-tagországokat is sikerült megharagítanunk, hiszen az orosz-ukrán háború egyéretlművé tette, hogy a szövetség északon védtelenebb, ezt a gyengeséget a svéd és a finn NATO-csatlakozás orvosolhatja.

"Kíváncsi vagyok, hogy ezek után milyen érvekkel áll majd elő a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Kocsis Máté. Most már nincs probléma a svéd kijelentésekkel? Most már nem probléma, hogy konfliktusokat viszünk be a NATO-csatlakozással? Valójában az a helyzet, hogy bohócot csinált magából a Parlament." A Hende Csaba vezette delegáció svéd látogatásával kapcsolatban, amiről Hende azt állította – "meleg és barátságos" beszélgetést folytattak – Szent-Iványi azt mondta: "Hű tükörképe annak a külpolitikai ámokfutásnak, amit Szijjártó Péter vezetésével a külügy csinál".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Esti gyors/interjú Szent-Iványi Istvánnal
2023.07.11., kedd 18:20
Riporter: Hardy Mihály