„Köszönjük
Reggeli gyors

Szenes Zoltán: Nem hízelgő a NATO-főtitkár és Orbán találkozójának visszhangja

13/06/2024 15:02

| Szerző: Klubrádió/Gőzsy Kati

"Magyarország kilóg a sorból, mint ahogy az Európai Unió esetében is sokszor. A magyar külpolitika a döntési javaslatokban nincs benne, csak másodkézből tájékozódik" - mondta a NATO-Magyarország kapcsolatáról Szenes Zoltán egyetemi tanár, nyugállományú vezérezredes, a Magyar Honvédség volt vezérkari főnöke.

2024. június 13. Szenes Zoltán - Reggeli gyors (2024. június 13., csütörtök 07:17)
09:56
00:00

Nem hízelgő Magyarország szempontjából Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Orbán Viktor miniszterelnök magyarországi szerdai találkozójáról a brüsszeli visszhang, Magyarország az egyetlen, amelyik különvéleményt képvisel. "Tehát kilógunk a sorból, mint ahogyan az Európai Unió esetében is nagyon sokszor tettük" – mondta Szenes Zoltán a Magyar Honvédség volt vezérkari főnöke, egyetemi tanár a Reggeli gyorsban. A szerdai megbeszélés szerint Magyarország nem fogja megvétózni a NATO Ukrajnával kapcsolatos döntéseit, cserébe viszont a NATO-területen kívül "a katonai akció a hagyományaink alapján csak önkéntes jellegű lehet". 

Egyedül marad Magyarország a NATO-ban Szenes Zoltán szerint: "Nemrégen volt Prágában a külügyminiszteri informális ülés, amin Magyarország nem vett részt, míg részt vett benne a szövetség keleti szárnyához tartozó országok csoportja, a Bukaresti Kilencek (B9), amiben Lengyelország, Románia, Balti országok, Bulgária és a V4-ek együtt benne vannak. Nincs közvetlenül benne a magyar külpolitika ezekben az informális gondolkodásokban, meg döntési javaslatokban, meg alternatívák kialakításában, meg koncepciókban vagy csak másodkézből tájékozódik, tehát nem formálja közvetlenül a szövetség szakmai politikáját." Közös nyilatkozatban fejezték ki aggodalmukat kedden Oroszország NATO-tagországokban végzett „rosszindulatú hibrid műveletei” miatt a B9-nek a társelnökei, Magyarország nem volt jelen ezen az ülésen sem.

Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes
 
Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

A NATO-főtitkár tegnapi magyarországi látogatása azért fontos, mert ma kezdődik egy kétnapos NATO védelmi miniszteri ülés. Az Észak-atlanti Tanács miniszteri szinten nyáron mindig szokott tanácskozni, ahol a legfontosabb katonai kérdéseket tárgyalja, és ez ma és holnap történik. Itt készítik elő a július 9–11-i washingtoni NATO-csúcs döntéseit, határozatait. A főtitkár magyarországi látogatása ezt megelőzően nagyon fontos volt.

"Itt ugye megint látható a napirendben, hogy külön tervezve van az Ukrajna védelmi kontaktcsoportnak az ülése - tette hozzá Szenes. - Ezen kívül több napirend van Ukrajnával kapcsolatban, a költségvetési kérdések, annak alapján Magyarország viszonylag jól áll, mert elértük a 2 százalékos nemzetközi termékarányt. A védelmi ipari vállalások, ugye ebben is jól állunk, hiszen Magyarországon épülnek az ipari gyárak. Tehát igazából az látszik, hogy a politikai problémák, vagy a politikai nézetkülönbségek miatt, az a valós katonai hozzájárulási teljesítmény, aminek megfelelünk, a követelmények, költségek, az elhalványodik, és előtérbe kerülnek azok az ügyek, amelyekben nincs szinkron a magyarországi és a szövetségi tagállamok között."

Holnap a NATO tagállamok 32 tagállama ülésezik, illetve tanácskozik a NATO Nukleáris Tervező Csoportja is. A főtitkár külön volt a két új tagállamnál, Finnországnál először, utána Svédországban, mind a két ország bejelentette, hogy részt vesznek a NATO légtérfelügyeleti feladataiban, és Finnország is bejelentette, hogy eléri idén a 2 százalékos GDP-arányos költségvetést, tehát igazából azt látjuk, amit ugye korábban is tudtunk, hogy a két északi ország csatlakozásával megerősödik a NATO, különösen a NATO északi szárnyának a védelme.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Szenes Zoltánnal
2024. június 13., csütörtök 07:17
Riporter: Herskovits Eszter, Selmeci János