„Klubrádió
Reggeli gyors

Szélsőjobbos vendégeket hívott a kormány a budapesti Demográfiai Csúcsra

23/09/2021 10:06

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A 4. Nemzetközi Demográfiai Csúcs kezdődik ma Budapesten, amelynek nem egy meghívott előadójára hívta fel a figyelmet a nemzetközi sajtó. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2021. szeptember 23. Reggeli gyors-részlet / Külföldi lapszemle, Csernyánszky Judit - 2021.09.23.
04:51
00:00
Kémprogrammal figyelte meg a kormány elitjének luxus utazásait megörökítő magyar fotóst – nincs magára valamit is adó lap, de számos szaklapot is idesorolhatunk, amelyik ne számolt volna be Németh Dániel esetéről. Aki tulajdonképpen a saját orra után ment, amikor nem akarta elhinni, hogy nem esett a nyáron lebukott Pegazus kémprogram célkeresztjébe – összegzi az euractiv.com. Gyanújával felkereste a torontói Citizen Lab szakértőit, akik kisvártatva kiderítették, Németh Dániel gyanúja beigazolódott. Az izraeli NSO cég kifejlesztett szoftvere őt is behálózta. Innen a Direkt 36 közreműködő segítségével eljutott az Amnesty Internationalhöz, amelynek nyomozása során fény derült arra, hogy két telefonját is csekkolták július első felében napokon át. Akkor már épp túl volt azon az olasz úton, ahol a Mészáros-féle luxus jachtról fotózott.

A brit Guardian Németh Dánielt mutatja be ennél sokkal részletesebben, egy olyan emberként, aki a háttérben úgy dolgozott, hogy nevét se nagyon ismerték, pedig hát a maga műfajában úttörő volt Magyarországon, s amit csinált, profinak minősíthető. Drónokkal fotózik, és szorosan követi repülők és luxushajók adatbázisait, elérhető utaslistáit, menetrendjeit, s legfőképp Mészárosra vetette ki hálóját. Eközben azonban őt is megfigyelték. Mészáros szóvivőjén keresztül közölte, hogy nem foglalkozik Németh Dániellel és más paparazzikkal sem, nem érdekelte őket, hogy hol van, és mit csinál. Ugyanakkor az Európai Unió egyre nagyobb aggodalommal követi a fejleményeket, erről Didier Reynders, igazságügyi uniós biztos is nyilatkozott, hogy eleve megfigyelés alatt áll az Orbán-kormány a korábbi, minden bizonnyal kémprogramjának jogtalan és rosszhiszemű, illetéktelen alkalmazása. Emellett külön megítélés alá esik az is, hogy politikai ellenfeleit figyeli meg a szélsőjobbos Orbán-kormány. Számos részlettel szolgál a Guardian, mivelhogy a 17 médiakonzorcium egyik tagja, amely részt vett a Pegazus-nyomozásban maga is. Ugyanakkor tudvalevő a magyar törvény számos hiányossága, ugyanis nemzeti érdekre való hivatkozással nem szükséges bírói engedély a megfigyeléshez, azonban az NSO licensz használatának feltétele, hogy erre felhatalmazott szervek figyelhetnek meg, de csak olyan egyéneket, akik feltételezhetően terroristák vagy bűnelkövetők. Ebbe a keretbe természetesen nem férnek be se újságírók, se civilek, se politikai ellenfelek. Az NSO egyelőre változatlanul nem reagált az erre vonatkozó sajtómegkeresésekre. Egy magát megnevezni nem kívánó hírszerző szerint a magyar kormány 2018 óta, azaz három éve figyel meg célszemélyeket, ellenben John Scott-Railton, a Citizen Lab szakértője világosan értésre adta, hogy újságírók megfigyelésére semmilyen magyarázat nem fogadható el, és úgy gondolja, hogy Magyarország törvénytelenül használja a kémprogramot.

Forrás: moritz320/Pixabay
 

A 4. Nemzetközi Demográfiai Csúcs kezdődik ma Budapesten, a tart még pénteken is, amelynek nem egy meghívott előadójára felhívta a nemzetközi sajtó, így többek között a The Times Hub is a figyelmet. Azon túlmenően, hogy Mike Pence, Trump volt elnök exalelnöke is érkezik, ugyancsak nagy érdeklődés követi a francia népszerű, szélsőjobbos kommentátort, Eric Zemmourt, aki az Francia öngyilkosság című könyvével vívta ki a világ érdeklődését, s aki elfogadva a meghívást arról beszélt, mennyire csodálja Orbán identitás-politizálását, szuverenitási harcát és a határok védelmére hozott intézkedéseit. Pénteken négyszemközti találkozó lesz, és készít interjút a magyar kormányfővel. Itt lesz még egyébként Marine le Pen unokahuga is, Marion Maréchal Le Pen, Jean-Marie Le Pen unokája.

Francia elnökválasztásToulon, 2021. szeptember 17. Eric Zemmour francia jobboldali esszéista, politikai újságíró legújabb könyvének touloni bemutatóján 2021. szeptember 17-én. Zemmour egylőre nem közölte egyértelműen, hogy indul-e a következő évi francia elnökválasztáson. MTI/AP/Daniel Cole
 

Most már külföldön is van visszhangja annak (Wordakkam), hogy az American Purpose meghívására Karácsony Gergely részt vett azon a konferencián, amelyen a világhírű Francis Fukuyama párbeszédre invitálta. A politikatudomány és a politikai közgazdaságtan professzora Orbán intézkedéseiről, többek között a Covid miatti pénzelvonásokról kérdezte Budapest főpolgármesterét. A téma legfőképp akörül forgott, miként lehet megállítani az Orbán-fémjelezte közép-kelet európai illiberalizmust. Fukuyama szerint minden esélye megvan annak, látva az ellenzék összefogását, hogy legyőzzék jövőre Orbánt.