„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szekeres Imre: Vége a Hadtörténeti Múzeumnak, ha a honvédelmi miniszter beköltözik

9/08/2023 17:56

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Felháborító, hogy a Hadtörténeti Múzeumot azért költöztetnék ki Kapisztrán téri épületéből, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter a Budai Várba tudjon költözni – véli Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter. Ez egyúttal minden magyar családot érintene, hiszen az összes hadi tevékenységgel kapcsolatos dokumentumot a levéltárban tárolják, aminek megszűnésével fenyegetne a honvédelmi miniszter beköltözése – minderről a Megbeszéljük című műsorban nyilatkozott Szekeres Imre.

2023. augusztus 09. Megbeszéljük-részlet (2023.08.09.) Szekeres Imre
10:24
00:00

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek kellett a kilátás, ezért kellett kiebrudalni a Kapisztrán téri épületből a Hadtörténeti Múzeumot – írta a Válasz Online. Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter szerint ez a költöztetés nem csupán abszurd, de teljesen felesleges is. A Honvédelmi Minisztérium jelenlegi Honvéd utcai telephelye megfelelően látja el a funkcióját, hiszen az egy katonai irányítási központ, ami az összes szükséges technikai és műszaki feltétellel rendelkezik – tette hozzá.

A Hadtörténeti Múzeum várbéli telephelye ugyanakkor teljesen alkalmatlan minisztériumnak. Példának okáért, "ha egy nagy ország honvédelmi minisztere fog majd érkezni a magyar honvédelmi miniszterhez, annak a Bécsi kapunál ki kell szállni, és onnan besétálnia" – mondta Szekeres. Ugyanakkor egy dologban reménykedik, hogy a vezérkart és a katonákat nem fogják erre a költözésre kényszeríteni, mivel ez esetben nem csak a minisztérium szűnik meg, hanem a honvédség is. 

Az egy dolog, hogy "a miniszterelnök kolostorba vonult, de ebből nem következik, hogy a honvédelmi miniszternek meg laktanyába kell vonulnia" – hangsúlyozta Szekeres. Szalay-Bobrovniczky költözködésének nyomai már láthatóak az intézményen: "Akik jártak ott, azt mondták nekem, hogy egy rendkívül luxus kivitelezésű, majdnem, hogy procc az egész, ami méltatlan az egész Magyarországhoz, a honvédséghez, bármiféle magyar kormányhoz" – fogalmazott a volt honvédelmi miniszter.

Szekeres szerint a levéltárban olyan iratokat őriznek, amelyek az I. és II. világháborút, illetve a deportálásokat és az azóta bekövetkezett katonai baleseteket részletesen dokumentálják. Ezáltal pedig minden magyar családot érintene a történelmi emlékek megbolygatása – véli.

Ugyanakkor kormányváltás esetén, a Hadtörténeti Múzeumnak vissza lehetne adni a hadtörténeti intézményi jellegét. Szekeres szerint ez már nem kerülne sokba. Ugyanezt a többi épülettel is meg lehetne csinálni: a minisztériumoknak a pesti oldalon, egymáshoz közel, az Országgyűlés mellett kellen működniük – véli.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Szekeres Imrével
2023. augusztus 09., szerda 16:45
Riporter: Bolgár György