„Klubrádió
Reggeli gyors

L. Ritók Nóra: Szegény lesz a karácsony, főleg az eleve szegényeknek

13/11/2020 13:19

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A járvány első hulláma még adakozásra serkentett sok embert, sok céget. A második elvette az adományozási kedvet, és a lehetőségeket is. L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője volt a vendégünk.

2020. november 13. Reggeli gyors - részlet 20.11.13. L. Ritók Nóra
06:38
00:00

Az emberek nem csak a vírustól félnek, hanem az anyagi bizonytalanságtól is, sok esetben kilátástalan a helyzetük. A feszültséget fokozza, hogy nem tarthatják úgy a kapcsolatot ismerőseikkel, szeretteikkel, mint rendesen, nincsenek összejövetelek, családi, társasági események.

Az Igazgyöngy Alapítvány hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik, méghozzá mintaszerűen, adományokra épül a tevékenysége. L. Ritók Nóra igazgató is arról számolt be a Reggeli gyorsban, hogy rendkívül nehéz időket élnek. Az adományozó kedv bizony elszállt. Sok család került nehéz, illetve bizonytalan helyzetbe. A tartalékaik fogytán, kénytelenek spórolni. Azok a cégek, amelyek hosszú ideje az alapítvány mellett állnak, rendszeres támogatók, szintén azt jelzik, hogy most vagy nem tudnak adni, vagy csak jóval kevesebbet, mint korábban. Finoman fogalmazva: csökkent a mozgásterük.

Az adományozás, illetve az adományfogadás logisztikája is összeomlott. Nem lehet megszervezni egy cégnél, hogy a munkatársak játékokat, tartós élelmiszereket vigyenek be egy gyűjtőhelyre, ahonnan aztán azt el lehet szállítani az alapítványhoz. Iskolákban, óvodákban ugyanez a helyzet, mert a szülők otthon tartják kényszerből a gyereket, vagy ha elkísérik a csemetét, nemigen vihetik be az épületbe az ajándéknak szánt játékot például. Aztán itt az időtényező. Az adományozott tárgyakat két hétig karanténban kellene tárolni, hogy biztonságosan átadhatók legyenek és ne terjesszék a kórokozót.

Ami pedig az adományozás lelki oldalát illeti, mert az még talán az anyagiaknál is fontosabb. Nem nagyon lehet szervezni olyan ünnepségeket, amelyeken a gyerekek megkaphatnák a nekik szánt adományokat.

Persze felmerül az ötlet, hogy jó-jó, ha ez nem megy, és valaki mégis segíteni akar, akkor utalhat pénzt az alapítványnak, vagy más segítő szervezetnek. Igaz, csak itt tér vissza az először említett probléma: a létbizonytalanság, a keresetkiesés, a tartalékok felélése. L. Ritók Nóra elmondta, hogy az alapítvány azért most is kap ezer-kétezer-háromezer forintos tételeket –mint eddig is-, ezeket feltehetően olyan emberek utalják, akik maguk sem dúskálnak az anyagi javakban. Nagyobb összegek nemigen érkeznek a számlájukra.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Igazgyöngy Alapítvány.

Reggeli gyors
2020.11.13. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás