„Klubrádió
Reggeli gyors

Szavazgattak a fideszesek, de amikor Kínára, Putyinra terelődött a szó, eltűntek

17/09/2021 12:03

| Szerző: Klubrádió

Kínai és orosz ügyekben a Fidesz európai delegációja eddig beleállt a vétókba, most azonban taktikát változtattak, úgy tűnik, inkább részt sem vesznek ezeken a szavazásokon, mintha ez a téma nem is létezne.

2021. szeptember 17. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. szeptember 17., péntek 09:00): Jávor Benedek
36:22
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Az Európai Parlament szerdán új stratégiát fogalmazott meg Oroszországgal és Kínával kapcsolatban. A döntést óriási többséggel megszavazták. Kivéve a fideszeseket, akik ebben az időben pont nem értek rá voksolni. Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója a Reggeli gyorsban elmondta (54:45-től), hogy az EU a jövőben gátat akar szabni az Oroszország felől tapasztalható:

- "agresszív törekvéseknek"

- a Putyin rendszerére épülő tekintélyelvű kleptokráciának

- az orosz oligarchákon keresztül Európába érkező fekete pénzeknek

- és igyekszik felszámolni az európai orosz energiafüggőséget

- illetve a most következő orosz választásokkal kapcsolatban is nagyobb szigort ígértek

Kínával kapcsolatban pedig arra jutottak, hogy 

- a nagy stratégiai kérdésekben együtt kell Kínával működni

- nem lehetünk naívak, el kell ítélni jogsértéseket

- jobban oda kell figyelni a terjeszkedő kínai cégekre különös tekintettel az 5g és 6g hálózatfejlesztésre

- több pénzt és több figyelmet kell fordítani a Kínából érkező dezinformációra. 

Arató elmondta, hogy ezzel kapcsolatban az EU-ban minden egy irányba mutat, hiszen az Európai Bizottság és a tagállamok is hasonló dokumentumokon gondolkoznak. "A cél, hogy mind két téren egységes politikát képviseljenek az EU tagországai. A tagállamok is lefektetnek szabályokat maguk elé, és azt mondják, hogy ezen elvek alapján fognak tárgyalni az oroszokkal és a kínaiakkal. Most a Parlament a maga részéről irányt mutatott.

Szíjjártó Péter
 
Szíjjártó Péter
 
Amsterdam, 5 februari 2016 / Amsterdam 5th of Februari. Informele bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. The informal meeting of the ministers of Foreign Affairs in the Scheepvaart Museum in Amsterdam. Gymnich, tour de table, Peter Szijjarto
Fotó: MARTIJN BEEKMAN
 

 

Az Európai Parlamentben háromféle módon lehet szavazni: igen, nem tartózkodik: A fideszes képviselők azonban egy új módját választották az érdekérvényesítésnek, és nem vettek részt a szavazáson. Arató szerint ez nem annyira elfogadott gyakorlat. A 700 képviselőből általában, aki nem beteg, nincs fizikailag akadályozva, az szavaz. Tegnap is 600 fölött volt a szavazók száma.

Furcsának nevezte, hogy ugyanezen a napon még 12 különféle döntés volt, amiken a fideszesek leszavaztak, "tehát nem voltak fizikailag akadályozva. Itt hiányzik az ő szavazatuk". Ez azonban nem okozott kárt, mert nagy többséggel fogadta el a parlament a jelentést. "Nagy vita volt mind a két témában, de a magyar kormány egyik kérdéshez sem szólt hozzá" - mondta Arató.

Hogy a hiányzás oka mi volt, arra Arató szerint még csak rá sem lehet kérdezni, mert a fideszes képviselők nem nagyon szoktak sajtótájékoztatót tartani. Arató szerint Szijjártótól lehet megkérdezni legközelebb a külügyminiszterek tanácskozásán, mert ő az igazodási pont. Pár hónapja egy hasonló kérésben azt mondta, hogy azért utasították el a közös álláspontot, mert hogy ezeknek az állásfoglalásoknak nincs értelme, semmi nem változik tőle.

Magyarország eddig a nemmel szavazás taktikáját választotta. Többször is megcsinálták akár a kínaiak és oroszok érdekében vétóztak, ami nagy felháborodást váltott ki az EU-ban. Eddig ezt simán bevállalta a Fidesz, de most úgy csináltak mintha ez a téma nem is létezne. Emiatt indult el az a folyamat, hogy a jövőben külügyi kérdésekben már nem szükséges a teljes egyetértés az EU-ban, mert így nem jutnak egyről a kettőre.