„Klubrádió
Nívó - a minőség magazinja

Számla nélkül ne!

28/06/2019 12:50

| Szerző: Klubrádió

Lehet e- sérült egy új autó? Bizony lehet, és attól még újnak számít. Miért van az, hogy az autója történetének csak azokat az adatait kaphatja meg, amelyeket úgyis ismer?

2019. június 27. Nívó - részlet 19. 06.27. Autók
17:22
00:00

Zömmel autós kérdésekre válaszolt a Nívó szakértője, Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke. Ezekből emelünk ki néhányat.

Számla

Ismerőstől vásárolt egy szett nyári gumit az egyik hallgatónk. Az abroncsok rövid időn belül kirepedtek. Mit lehet tenni? A válasz egyszerű, számla nélkül semmilyen reklamációt nem lehet érvényesíteni. Ilyen módon tehát még ismerőstől se vásároljunk.

Új autó, de sérült

Meglepődik az ember, ha valakit festékvastagság-mérővel lát egy szalonban, amikor új autót néz. Nos, az óvatosság nem árt, de aggodalomra azért nincs ok. Előfordul, hogy a kocsi szállítás közben megsérül. Ezek általában apró sérülések, a szállító általában ki is javítja azokat. Lehet, hogy a kereskedő nem is szerez tudomást az egészről. Emiatt azért nem kell aggódni, mert az új autókra vonatkozó szabványnak ezek a járművek is megfelelnek, a garancia ugyanúgy érvényes rájuk. Amennyiben a vevő el akar állni a vásárlástól, megteheti, csak azt kell tudnia, hogy mi lesz akkor az esetleges foglalóval.

Hány éves a „kapitány”?

Külföldről származó autót vett valaki, amit 2006-osnak mondtak, de 2007-es papírjai voltak. A bevizsgálásnál kiderült, hogy 2004-ben gyártották. Most akkor melyik az igaz? Az autó a forgalomba helyezéstől számítva autó. A gyártás után lehet, hogy évekig áll a raktárban. Amikor rendszámot kap, onnan számít a hivatalos kora. A csapda ott van, hogy ha ezt a kocsit később el akarják adni, használt autóként már 2004-esnek fog számítani, ami önmagában értékvesztést jelent.

Érdemes tehát utánanézni a gépjármű történetének. Ám az sem könnyű, mert a jogszabály szerint a tulajdonos csak arra az időszakra kaphatja meg az adatokat, amikor az autó az övé volt. Korábbi információkhoz nem juthat hozzá. Más kérdés, hogy ennek a jogszabálynak így mi értelme van.

A műsor részletét a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Nívó
2019. 06. 27. 14:00
Műsorvezető Törtei-Takács Kriszta