„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakszervezetek: Lenne pénz nyugdíjemelésre

21/01/2020 13:16

| Szerző: Klubrádió

Alapnyugdíjat és jelentősebb nyugdíjemelést kér a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Erre az érdekképviselet szerint meg is lenne a pénz. 

2020. január 21. Reggeli gyors - részlet 20.01.21. Juhász László
06:39
00:00

A kormány ugyan nincs lépéskényszerben, hiszen az idősebbek körében stabil szavazótábora van a Fidesznek, de egyre nő az elégedetlenség, az elkeseredettség. Mintegy 2 millió 700 ezer ember él nyugdíjszerű ellátásból, közülük 1 millióan 110-120 ezer forintnál is kevesebbet kapnak, félnek az elszegényedéstől.

A bérnövekedést egyáltalán nem veszik figyelembe a nyugdíjak emelésénél, egy 10 százalékos béremelést nagyjából 3 százalékos nyugdíjemelés követ, ami azt jelenti, hogy folyamatosan nő a különbség. Miután a fogyasztói árak a fizetőképes kereslethez igazodnak, a nyugdíjasok egyre kevesebbet tudnak vásárolni, hiába az a hivatalos kommunikáció, hogy az idősek járadékai megőrzik vásárlóértéküket. Az átlagnyugdíjakat az átlagbérek 70 százalékáig kellene felzárkóztatni.

A MASZSZ 6 pontos javaslatcsomaggal állt elő – mondta el Juhász László, a szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke. Ezt a kormány elé akarják terjeszteni, személyes találkozót kértek a kormányfőtől és több minisztertől. Javasolják például, hogy a nyugdíjemelés ne a rendszeresen alultervezett infláción alapuljon, vegyék figyelembe a bérek növekedését is, vezessenek be alapnyugdíjat. Az érdekképviselet felmérést készíttetett a nyugdíjasok valós helyzetéről, amelynek eredményét megosztanák a miniszterelnökkel, kérve, hogy a kormány is mérje fel a nyugdíjak értékvesztését és tegyen javaslatot a korrekcióra.

A szakszervezeti szövetség szerint mindarra, amit ők kérnek, megvan a fedezet. A megemelt bérek után több járuléknak kell befolynia, ez lehet az egyik a forrás. A másik pedig az 5 százalék körüli GDP-emelkedés, ebből is lehetne egy részt szánni a nyugdíjasokra.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.01.21. 06:00
Műsorvezető: Dési János