„Klubrádió
Esti gyors

Ahol nem füstöl a kémény

16/01/2020 21:23

| Szerző: Klubrádió

Értékőrző nyugdíjakról beszél a kormány. Nem kell hozzá matematikusnak lenni, hogy a számok láttán megállapítható legyen: szó nincs erről. Egyre nő a feszültség az idősebbek körében.

2020. január 16. Esti gyors / részlet, Hegyesiné Orsós Éva (20.01.16.)
07:01
00:00

A  nyugdíjakat az inflációnak megfelelő mértékben kell emelni, 2011 óta így szól a törvény. Ezzel több probléma is van, az egyik mindjárt az, hogy az emelésnél az általános inflációs rátát veszik figyelembe, nem azoknak a termékeknek, szolgáltatásoknak az árát, amelyeket a nyugdíjasok vásárolnak. A nyugdíjas fogyasztói kosár eltér az aktív korban lévő emberekétől. Amíg az általános infláció 3,4 százalék, addig a nyugdíjas infláció 7,8. Jellemző példa az egészségügyi szolgáltatások igénybe vétele. Erre egy aktív állampolgár 48 ezer forintot költ évente, egy nyugdíjas pedig 130 ezret. Az alapvető élelmiszerek ára is nagyobb mértékben emelkedett, mint az átlagos infláció.

A másik gond az, hogy az emelésnél tulajdonképpen csak az év első 4 hónapját veszik figyelembe, az utolsó négyet nem, pedig akkor szokott meglódulni az infláció, amint ezt a tavalyi év is mutatja. A kiegészítés persze egyszer csak megérkezik, de addig a nyugdíjasok hitelezik a költségvetést.

A következő probléma az, hogy elszakadnak egymástól a bérek és a nyugdíjak. Míg az átlagos fizetésemelés 4 egység, addig az átlagos nyugdíjemelés 1 egység.

Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos szövetség elnöke az Esti gyorsban elmondta, hogy egyre nő az elégedetlenség a nyugdíjasok körében, egyre többen szegényednek el. Az ország bizonyos részein már járőrszolgálatokat szerveztek, járják a falvakat és azt figyelik, hogy hol nem füstöl a kémény, kinek nincs pénze már tüzelőre sem. Érthetetlen hogy az Orbán-kormány ezt az áldatlan állapotot miért nem veszi figyelembe, hiszen jelentős szavazóbázisról van szó.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2020. január 16. 18:00
Műsorvezető: Gergely Zsófia