„Köszönjük,
Reggeli gyors

Szakszervezet: siralmas állapotok vannak a felsőoktatásban

11/08/2021 12:17

| Szerző: Klubrádió

Dráviczki Sándor, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Reggeli gyorsban eloszlatta azokat a félreértéseket, hogy az egyetemi dolgozók sokalnák az alapítványi kezelésbe adott és közpénzekkel kitömött Mathias Corvinus Collegium alapítvány bérlistáján szereplő összegeket, amit külföldi vendégoktatóknak szánnak. Nem, erről egyáltalán nincs szó. Hanem arról van viszont szó, hogy a magyar oktatók is szeretnének több pénzt hazavinni havonta.

2021. augusztus 11. Reggeli gyors - részlet 21.08.11. Dráviczki Sándor
10:32
00:00

Dráviczki Sándor szakszervezeti vezető tudja, miről beszél, hiszen a "hazai oktatók bérezése siralmas". Egy egyetemi adjunktus 190 ezer forintot visz haza, ha főiskolai adjunktus, akkor meg csak 170-180 ezer forintot kap havonta. És akkor ott vannak a tanársegédek, akik 147 ezer forintért dolgoznak, aminél feltehetően ösztöndíjként is többet kaphatott, mondta a szakszervezeti vezető.

"Számunkra az fontos, hogy meg kell becsülni a minőségi oktatást. Ezért nem is tartják túl magasnak a külföldieknek adott pénzt. 

A legutóbbi 2018-ban volt béremelés a felsőoktatási oktatóknál. 2016-ban 15%-ot, majd a következő két évben 5-5%-os emelést kaptak. Ugyanakkor az a béremelés másokat nem érintett: az oktatást, kutatást közvetlenül segítők, a titkárnők, a laboránsok 2008 óta egyáltalán nem kaptak béremelést, leszámítva minimálbér és garantált bérminimum növekedéséből adódó korrekciót, így mára úgy néz ki, hogy "a bértábla 170 egységéből 144 egységében ugyanaz az összeg szerepel".

Ha ma 18 évesen, érettségivel valaki bekerül egy egyetemre, ugyanazt fogja keresni, mint aki 30 éve, két diplomával dolgozik a felsőoktatásban. "Nagyon összecsúszott ez a bértábla" - mondta.

A kormány újabb emelést lengetett be: szeptemberben lesz egy egyszeri 15%-os emelés, amit mindenki egységesen megkap, és ami "differenciálást nem tesz lehetővé", majd január elsejével újabb 15%-os emelést ígértek, de az már nem jár majd mindenkinek. Dráviczki Sándor szerint azok számára, akik 2008 óta nem kaptak béremelést, de most megkapják a 15 százalékot, azoknak lényegében az azóta tapasztalható inflációt sikerül most utolérni.

Éppen ezért a felsőoktatásban nagyon magas a fluktuáció. Dráviczki szerint fordított piramis alakú az életpálya korbeosztása pedagóguspályán, és pár éven belül "kiüresedik a felsőoktatás". Már így is "lasszóval kell tanársegédet fogni. Siralmas állapotok vannak a felsőoktatásban".

Mivel a kormány az idén sok egyetemet alapítványi fenntartásúvá tett, az ott dolgozók még a közszolgálati jogviszonnyal járó juttatásokat is elveszítették, mint a jogviszony, szabadság, jutalom. Még egy évig felmentés jutalom még él, de akik úgy esnek bele, elveszítik. 

Augusztus elsejével a dolgozók többsége aláírta az új szerződését, de kilátástalan helyzetben vannak, mondta Dráviczki, aki szerint a kétszer 15%-os béremelés nem fogja kompenzálni azokat a juttatásokat sem, amiket elvett a kormány. "Nem értjük, miért volt szükség a közalkalmazotti jogviszony megszüntetésére? Úgy látják, hogy az átalakításokat meg lehetett volna csinálni úgy is, hogy megmarad a közalkalmazotti jogviszony.

A gyakorló iskolákban dolgozókról is szó esett. Bővebben meghallgathatja az interjút.