„Köszönjük,
Reggeli gyors

Szakszervezet: mennyivel ér többet egy képviselő oltás nélkül, mint egy rendőr?

8/12/2021 12:03

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

 | Szerkesztő: Bohus Péter

Nem veszi fel a rendvédelmi dolgozók 30 százaléka az oltást. Bárdos Judit szakszervezeti vezető szerint Pintér Sándorra figyel mindenki, több ezer ember él kétségek között, mert várja, mikor, mit kellene tennie, hogy megmaradhasson az állásában. Több pályaelhagyót már nagyon nehéz lenne pótolni.

2021. december 08. Reggeli gyors (2021. december 08., szerda 06:00)
141:02
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 72:20-tól hallgathatja meg.

A rendvédelmi ágazatban dolgozók 28-30 százalékát nem oltották be, tehát nemcsak a rendőrökről van szó, hanem hivatásosoktól a biztonsági őrökig bezárólag az egész ágazatot mérték fel pár héttel ezelőtt. Hogy velük mi lesz, az a munkáltatón múlik, hiszen az állam rájuk terhelte a felelősséget, mondta a Reggeli gyorsban Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Pintér Sándor azt ígérte, hogy január 31-ig eldönti, mi lesz az oltatlanok sorsa. A szakszervezeti vezető reméli, hogy "Pintér miniszter nagyon okosan fog ebben dönteni". A határidő azonban még messze van, "egyelőre éljük túl a karácsonyt!" Bárdos szerint azért lenne fontos, hogy Pintér minél hamarabb hozza meg a döntést, mivel "több ezer ember él kétségek között, hogy mi lesz a sorsuk".

A szakszervezetek sajtótájékoztatója Budapesten
 
Bárdos Judit
 
Budapest, 2018. december 12. Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke az Összefogás szakszervezeti tömörülés sajtótájékoztatóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2018. december 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

 

Az oltatlanok sem egy egységes homogén csoport, az indokok miatt "meg kell különböztetni azokat a kollégákat, akik már átestek a fertőzésen, akár háromszor is". Nekik a háziorvostól kell igazolást szerezniük, hogy mikor volt pozitív tesztjük, és azzal a papírral kell felkeresniük a rendőrségi orvost, aki majd eldönti, hogyan tovább. "Aki ezt felvállalja". Ugyanakkor Bárdos szerint a többieknél sem egyszerű trehányságról van szó, "mert ennél a fertőzésnél nincs trehányság, hanem mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy mit vállal fel, mi mit ér meg neki".

Bárdos szerint "a mérlegnek két serpenyője van: az egyikben az egészség van, a másikban meg az, amit a rendvédelmi dolgozók a munkahelyüktől kapnak a munkájukért, és hogy ha ezt a munkát elveszítik, akkor mivel tudják pótolni". Ez pedig nagyon is húsba vágó kérdés, hiszen a rendvédelmi dolgozók egyáltalán nincsenek túlfizetve.

Bárdos szerint például azok a fiatalok, akik egy-két éve dolgoznak a tűzoltóságnál vagy a rendőrségnél, bruttó 250-300 ezer forintért dolgoznak. Ezzel szemben egy áruházi dolgozó kezdőként bruttó 500-600 ezer forintot kap, ezért "lehet, hogy meggondolja magát, hogy elmenjen vagy ne menjen". A rendvédelem már így is munkaerőhiánnyal néz szembe, "ha ezt megfejelik azokkal, akik nem mennek el oltatni, nagyon nehéz lesz pótolni". Szerinte ezért sem módosították még a szolgálati törvényt a háromévenként adandó hat havi bérkiegészítéssel, mivel az csak a hivatásosokra vonatkozik, míg az igazgatási dolgozókra, a munkavállalókra ez nem vonatkozna. "Tehát, mit kell neki akkor mérlegre tenni?"

Bárdos arról is beszélt, hogy hiába vannak elhivatott dolgozók a rendvédelemben, de most kénytelenek más munka után nézni, hiszen ha nem oltatnak, akkor egy évre illetmény nélküli szabadságra küldik őket, de gyerekkel, családdal, lakáshitellel nem tudná magát fenntartani, ráadásul nem fizetik utána a tb-t sem.

Bárdos, aki a műsorban úgy nyilatkozott, hogy ő amúgy be van oltva koronavírus ellen, azt is felvetette, hogy a WHO azt javasolta a tagországoknak, hogy a kötelező oltást csak utolsó lépésként vezessék be, majd megkérdezte a műsorvezetőtől, hogy miközben a magyar parlament mind két oldala elvetette, hogy a képviselőknél kötelezővé tegyék az oltást, mennyivel ér többet egy képviselő oltás nélkül, mint egy rendőr oltás nélkül?