„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakszervezet: A magyar dolgozók el vannak fáradva

24/05/2022 13:16

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A kormány megkönnyíti a harmadik világbeli országokból érkező munkavállalók magyarországi elhelyezkedését. Ez letörheti a szükséges béremeléseket, ugyanakkor Székely Tamás szakszervezeti vezető szerint a magyar munkavállalók annyira elfáradtak a munkaerőhiány miatt, hogy akár még könnyebbséget is jelenthet. A Reggeli gyorsban azt is elárulta, mi a magyar dolgozók helyzetének rendezésének a kulcsa.

2022. május 24. Reggeli gyors - részlet 2022.05.24. Székely Tamás
08:37
00:00

A világban és Európában is ez tendencia, mondta a Reggeli gyorsban Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány jól eldugva a törvénymódosítások között egy úgynevezett salátatörvényben megkönnyíti a harmadik világbeli országokból érkező munkavállalók magyarországi elhelyezkedését. A magyar kormány ugyanakkor 2015-től gyűlöletkeltési kampányokat folytatott, tette hozzá.

Ditrói vendégmunkások - Srí Lanka-i pékek a Ditrói péksé
 
Srí Lanka-i pékmesterek, Ditró
 
Ditró, 2020. február 3. Mahinda (b) és Plumal Srí Lanka-i vendégmunkások dolgoznak a Ditrói pékségben a székelyföldi Ditróban 2020. február 3-án. Elsősorban nem a Srí Lanka-i vendégmunkások megjelenését kifogásolja a község lakossága, hanem a pékséget működtető helyi vállalkozónak a magatartását, aki szerintük nem becsüli meg a helyi munkaerőt - derült ki a február 1-jén tartott falugyűlésen, amelyet Puskás Elemér polgármester hívott össze a vendégmunkások alkalmazása miatt kialakult közfelháborodás megvitatására. MTI/Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
 

 

"Kérdés, hogy az idegenellenes hangulat a munkahelyekre hogyan tevődik át" - mondta Székely Tamás,

Elképzelhető persze, hogy a mindennapok ennél egyszerűbbek, és eddig is dolgoztak itt harmadik világbeli munkások, most csak a kvóta lett nagyobb, de Székely szerint az egyszerű hétköznapokra való várakozás csak abban az esetben lenne igaz, ha az újonnan felvett munkaerő nem bírna bérvisszatartó erővel. Feltételezéseik szerint azonban azokon a helyeken, ahol a harmadik országbeli munkavállalók ahol többségében vannak, ott a keresetek nem nőnek úgy, mintha nem lennének.

A szakszervezeti vezető szerint a munkaerő-közvetítők beiktatásával összességében többe fog kerülni, mintha a béreket emelnék és a magyar munkavállalót megtartanák. Az is érdekes kérdés, mutatott rá Székely, hogy ezek a közvetítő cégek hova vannak bejegyezve, milyen profitot fognak maguknak kitermelni.

A munkaerő behozatalát szerinte semmilyen propaganda nem fogja megállítani, a kérdés az, hogy milyen szabályozás mentén lehet új munkaerőt behozni, és annak milyen következménye lesz. Székely attól tart, hogy ha a közvetítők elárasztják a magyar munkaerőpiacot olcsó munkaerővel, akkor a szükséges bérnövekedés le fog lassulni.

A magyar munkavállalók pedig nyugatra mennek, aminek több oka van, mondta Székely, aki szerint, az a kvalifikált munkavállaló, aki Európában talál munkahelyet, más megbecsülésben részesül, mint aki Magyarországra jön egy harmadik országból

Székely arra is rámutatott, hogy a magyarországi munkaerőhiány miatt a magyar dolgozók annyira el vannak fáradva, annyira leterheltek, hogy ez a megoldás valószínűleg könnyebbséget fog hozni. Szerinte a kormány törvénymódosítása nem a kizárólagos lehetőség a munkaerőpiac rendbetételére, hanem csak valamilyen problémakezelés, és szerinte igazából a magyar munkaerőt kellene megtartani, amelynek feltételei a tisztességes bér, a kiszámítható munkahely és a nyugodt, biztonságos élet.