„Klubrádió
A lényeg

Salátatörvényben könnyítik meg a munkaerő beáramlását a Távol-Keletről

23/05/2022 08:53

Minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztül - könnyített úton - érkezhetnek vendégmunkások az országba a kormány szándékai szerint. A Népszava azt írja, hogy egy salátatörvénybe rejtve úgy módosítják a jelenlegi szabályokat, hogy a harmadik országbeli – vietnámi, indonéz, mongol, fülöp-szigeteki - vendégmunkások akár munkavállalási engedély nélkül is legálisan munkát vállalhassanak Magyarországon.

 
Szijjártó Vietnámban - A kép illusztráció
 

 

A törvényről a héten előrehozott eljárásban kezdenek tárgyalni A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről címet viselő javaslatcsomagon belül.

A kormány arra is felhatalmazást kapna, hogy a munkaerő-kölcsönzés területét, így a minősített kölcsönbeadók nyilvántartásba vételének feltételeit szabályozza. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már a járvány elején is a munkaerő-kölcsönző cégekben látta a gazdaság újraindításának kulcsát, két éve stratégiai megállapodást is kötött a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Prohumán Kft.-vel, azóta tucatnyi cég csatlakozott a programhoz.

A szakszervezetek szerint ez csak néhány munkaerő-kölcsönző vállalkozásnak hoz jó pénzt, de a magyar gazdaság problémáit, a munkaerőhiányt nem oldják meg. Ráadásul "a fluktuáció nem fog csökkenni. Pláne, ha előtte már azzal fenyegetik a magyar dolgozókat, hogy ha „problémázol, jön helyetted az ázsiai, aki nem szól vissza" - mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a lapnak.