„Klubrádió
Esti gyors

Szakértő: Fájdalamas a helyzet, fenntarthatatlan az alacsony adók és bérek modellje

13/12/2021 19:15

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Károsnak tartja Győrffy Dóra, hogy versenyképességünket továbbra is alacsony bérekkel és adókkal igyekszik növelni a kormány. A közgazdász szerint ez a modell nem ad lehetőséget a felzárkózásra. Minőségi munkára, az ahhoz szükséges minőségi oktatásra és innovációra lenne szükség.

2021. december 13. Esti gyors - részlet 21.12.13. Győrffy Dóra
06:54
00:00

Magyarország gazdasága az elmúlt évtized kivételes pénzbősége ellenére is gyenge közepes teljesítményt nyújtott régiós összehasonlításban – írja a G7.

Győrffy Dóra közgazdász, egyetemi tanár, a cikk szerzője a Klubrádióban arról beszélt, hogy "versenyképességünk alapját továbbra is az alacsony bérek és az alacsony adók képezik". Hozzátette, az egyre nagyobb infláció is ezt erősíti . E stratégiának azonban olyan súlyos hátulütői vannak, mint az elvándorlás.

Hozzátette, ez a modell a végét járja. Győrffy úgy véli, olyan modellre lenne szükség, ami a minőséget, a termelékenységet, és az innovációt helyezi előtérbe. A cikkhez az Állami Számvevőszék egy 2019-es jelentését használta fel, amelyből kiderült, hogy az elmúlt 10 évben a vállalati támogatások több mint felét a járműiparba invesztálták, míg a magas hozzáadott értéket előállító informatikai, és szolgáltató szektorban tervezett beruházások alig kaptak támogatás.

A járműiparban ráadásul a gumi- és akkumulátorgyárakban jellemzően alacsony képzettségű embereket alkalmaznak, alacsony bérekért. Ami egyébként "rettenetesen" környezetszennyező. Egyben megindokolja azt is, miért érdeke a külföldi cégeknek idehozni ezeket a vállalkozásokat.

Befejeződött a Hankook magyarországi gyárbővítésének har
 
 Fotó: Bodnár Boglárka/MTI
 

"Ez a stratégia nem teszi lehetővé a felzárkózást. Ezt a helyzetet különösen fájdalmassá teszi az, hogy az oktatást az ipar igényeihez igazítják. Kialakult egy rendszer, amiben alacsony képzettségű munkaerőre van szükség." – foglalta össze.

Ehhez képest folyamatos munkaerőhiány van, amelyet a magyaroknál is olcsóbb ukrán, vietnami, mongol vendégmunkások tízezreivel tud csak pótolni a kormány, ami Győrffy szerint különösen érdekes a kormány bevándorlás-ellenes retorikáját hallva.

Pedig a régióban több állam sikeresen hajtott végre modellváltást és tért át a minőség-, és termelékenység-orientált pályára. Példaként a szakember kiemelte Észtországot, Litvániát és Csehországot említette. Modellválltásuk lényege, hogy nemcsak a multinacionális vállalatokra alapoznak, hanem a hazai kis- és középvállalkozások sikerét is segítik. Ehhez kell a jogállamiság, amely innovációban rejlő kockázatok csökkentésére megfelelően szakképzett munkaerőt, biztosít a magas szintű oktatáson keresztül, és a tulajdonjog biztonságát is garantálja. Magyarán, ha egy cég túlságosan sikeres lesz, nem teheti rá csak úgy egy kormányközeli oligarcha a kezét.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Győrffy Dórával
2021.12.13., hétfő 18:47
Riporter: Dési János