„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakértő: A Wagner Prigozsin nélkül is működhet

30/06/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Jevgenyij Prigozsin katonai képzettség nélkül lett a Wagner-csoport vezetője, ezek alapján Bendarzsevszkij Anton úgy látja, hogy számára inkább kifizetőhelyként szolgált a szervezet. A posztszovjet térség szakértője szerint Prigozsin azért is dönthetett a visszavonulás mellett, mert olyan garanciákat kapott Vlagyimir Putyintól, amelyek alapján biztosítottnak látta túlélését. Ha pedig eltőnik Oroszországból és a nyilvánosság elől, az elemző szerint semmi nem indokolja, hogy megöljék. A Wagner-csoport jelenlegi formájában megszűnik, de betagozódva valamely állami szerv alá folytathatják Ukrajnán kívüli műveleteiket.

2023. június 30. Reggeli gyors - részlet 23.06.30. Bendarzsevszkij Anton
09:19
00:00

A napokban még fixálhatják a Prigozsin, Putyin és Lukasenko közötti megállapodás részleteit – derült ki az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt legfrissebb elemzéséből. E szerint Prigozsin gépe kedden szállt le Belaruszban, majd aznap este tovább repült Moszkvába, onnan pedig Szentpétervárra. Egyes orosz források szerint a zsoldosvezér is a gépen ült, ésazért ment vissza Oroszországba, hogy személyesen állapodjon meg amegegyezés részleteiről az orosz elnökkel, de ezt hivatalos források nemerősítették meg.

A Telex azt is megjegyzi, hogy orosz források szerint a Wagner-lázadásnak már most széles körű hatásai vannak az orosz katonai parancsnoki struktúrára. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a korábban Ukrajnában szolgálatot teljesítő orosz katonai vezetők az utóbbi időben kerülik a nyilvános megjelenést. Eközben a BBC beszámolója szerint az orosz állam által erőteljesen irányított média mindent elkövet annak érdekében, hogy Vlagyimir Putyint olyan politikuskénttüntessék fel, akit szeret a népe.

"Jevgenyij Prigozsin azért is dönthetett a visszavonulás mellett, mert olyan garanciákat kapott Vlagyimir Putyintól, amelyek alapján biztosítottnak látta túlélését" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Bendarzsevszkij Anton. A posztszovjet-térség szakértője hozzátette, ilyen értelemben részletkérdéssé vált, hogy mi lesz a Wagner-csoport sorsa, amelyet a jelek szerint Oroszországban mindenképp felszámolnak. Megvan annak is a lehetősége, hogy azok a zsoldosok, akik nem akarnak szerződést kötni az orosz hadsereggel, vagy leszerelni, Belaruszban csatlakozzanak Prigozsinhoz. A részletek még tisztázatlanok.

Hozzátette, bármi is lesz a Wagner sorsa, valamiféle átszervezést követően működéséhez nincs szükség Prigozsinra. Neki amúgy sem volt katonai tapasztalata, számára a csoport egy kifizetőhely volt.

Úgy véli, ha Prigozsin elhagyja Oroszországot, a Wagner-csoport vezetését elveszik tőle és eltűnik a nyilvánosság elől, minden lehetőség adottá válik, hogy túlélje.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Meduza

Reggeli gyors/interjú Bendarzsevszkij Antonnal
2023.06.30., péntek 7:35
Riporer: Pálinkás Szüts Róbert