„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakértő: A szerbek semmi pénzért nem adnák Koszovót

30/05/2023 11:25

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Vučić szerb elnök ellentüntetésére elutaztatta a koszovói szerbeket is. Távollétükben a koszovói albán miniszterelnök albán polgármestereket akart bejuttatni a szerb többségű régiók polgármesteri hivatalaiba. Vučić válaszul legmagasabb szintű katonai készültséget rendelt el. Bódis Gábor Balkán-szakértő vázolta fel a hétfő esti zavargások hátterét.

2023. május 30. Reggeli gyors - részlet 23.05.30. Bódis Gábor
14:08
00:00

Ahogy arról több ízben a Klubrádió is beszámolt, hétfő este tiltakozó szerbek csaptak össze a békefenntartókkal, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy koszovói albán vezetők kerüljenek a település élére. A Honvédelmi Minisztérium hétfő esti közleménye szerint tömegoszlatási feladatokra vetették be a koszovói Zvecan településen a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonáit, akik közül több mint 20 magyar katona sérült meg.

Arról pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be a kedden reggel, hogy az egyik sérült magyar katonát repeszsérülések miatt megműtötték, az ő állapota is stabil.

"Néhány héttel ezelőtt Belgrádban két tömeggyilkosság történt, egy 13 éves fiú hét társát lőtte le egy általános iskolában, egy környező faluban ugyancsak hét emberrel végzett egy ámokfutó" – vázolta fel a  zavargásokat megelőző eseményeket a Reggeli gyors keddi adásában Bódis Gábor Balkán-szakértő. A szerb ellenzék erre hivatkozva szervezett nagy tüntetést Szerbia az erőszak ellen címmel, amelyen végül több tízezren vettek részt. A tüntetés harmadik alkalmát követően Aleksandar Vučić szerb elnök ellentüntetést szervezett (amelyen Szijjártó Péter is beszédet olvasott fel szerb nyelven). A buszokkal Belgrádba szállított résztvevők az esemény után szétszéledtek, alig 20 ezren maradtak, amely Bódis elmondása szerint töredéke volt az ellenzéki tüntetőknek. Bódis hozzátette, "a belgrádi ellentüntetésre odarendelték a koszovói szerbeket is".

Ezt használta ki Albin Kurti, Koszovó albán miniszterelnöke. Négy szerb többségű észak-koszovói községben tartottak időközi választásokat a múlt héten. A valamelyest csökkent szerb jelenlét mellett Kurti megpróbálta katonai segítséggel bejuttatni az albán polgármestereket a polgármesteri hivatalokba. Azok a szerbek, akik nem utaztak el Belgrádba, ezt megakadályozták. Bódis fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy a Vučić-ot támogató tüntetőket koszovói albán buszvállalatok szállították Belgrádba.

Bódis szerint Vučić erre hivatkozva hirdethetett legmagasabb szintű harci készültséget. Ezt operett-műveletnek nevezte a szakértő, hiszen Koszovó megtámadása a NATO elleni lépés lenne.

Hétfőn Kurti megismételte kísérletét, amire a helyi és vélhetően odautazó szerb szélsőségesek felkészültek, és amikor két koszovói rendőrautó ki akart törni a tömegből, amit nem a tiltakozók engedtek, a KFOR közbelépett, ekkor kezdődött a több katona sérülését okozó összecsapás.

Zavargások Koszovóban
 
 Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki
 

Bár napjainkban Koszovó lakosságának 80 százaléka albán, csupán néhány községében vannak többségben a szerbek, Szerbia nem mond le az államról.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bódis Gáborral
2023.05.30., kedd 6:48
Riporter: Dési János