„Klubrádió
Esti gyors

Szakértő: A nemzetközi bíróság nem mondta, hogy Izrael népirtást követ el

26/01/2024 23:09

| Szerző: Klubrádió

A hágai Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzéséért. Hoffmann Tamás nemzetközi jogászt kérdeztük arról, mit is jelent ez a gyakorlatban. Hangsúlyozta, a nemzetközi bíróság nem mondta azt, hogy Izrael népirtást követ el, azt viszont mondta, hogy fennáll a veszélye, hogy ilyen cselekmények történhetnek.

2024. január 26. Esti gyors-részlet (2024.01.26.) Hoffmann Tamás
08:35
00:00

A hágai Nemzetközi Bíróság részben elfogadta a Dél-Afrika által megfogalmazott beadványt és a népirtásnak minősülő tettek megakadályozására kötelezte Izraelt a gázai konfliktusban pénteken.

Hoffmann Tamás nemzetközi jogászt kérdeztük erről az Esti gyorsban, aki azt mondta, Izrael szerint a népirtás lehetősége, veszélye sem merülhet fel, míg a nemzetközi bíróság úgy látta, nem kizárható, hogy ha a jelenlegi állapotok továbbra is fennállnak, akkor előállhat olyan helyzet, amely a népirtás elleni egyezmény megsértésének minősül.

Vagyis két teljesen ellentétes álláspontról van szó. Izrael azzal érvel, hogy ez háború, fegyveres katonai összecsapás, rendkívül sűrűn lakott területen, ahol civil célpontok közé rejtőző milicistákat kell kiiktatni, és lehet, hogy lesznek civil áldozatok, sok embernek el kell hagynia lakóhelyét, de ez a fegyveres konfliktussal jár. A másik narratíva pedig az, hogy igen ám, de ennek során katasztrofális helyzetbe kerül a palesztin lakosság, amelynek nagy részét az éhezés és a járványok veszélye fenyegeti. Valamint egyes izraeli politikusok egészen hajmeresztő kijelentéseket tettek, amelyeket akár úgy is lehet értelmezni, hogy a palesztin lakosság megsemmisítését szeretnék végső soron elérni.

Hangsúlyozta, a nemzetközi bíróság nem mondta azt, hogy Izrael népirtást követ el (ezt a végzés kihirdetése során körülbelül három percenként újra és újra közölték a biztonság kedvéért). Azt viszont mondta, hogy fennáll a veszélye, hogy ilyen cselekmények történhetnek, ezért Izraelnek mindent meg kell tennie ennek megakadályozásáért. Vagyis mindent meg kell tenniük, hogy a palesztin lakosság elegendő élelemhez, vízhez, megfelelő egészségügyi ellátáshoz, szálláshoz jusson, és fel kell lépniük olyan kijelentésekkel szemben, amelyek esetleg a palesztin lakosság ellen irányulnak. Viszont emellett a bíróság többször említette azt is, hogy nagyon fontos a továbbra is fogvatartott izraeli túszok kiszabadítása, ez is a felek kötelezettsége.

Izraeli-palesztin konfliktus
 
Joan Donoghue elnöklő bíró a hágai Nemzetközi Bíróság üléstermében 2024. január 26-án. Dél-Afrika népirtás vádjával kezdeményezett eljárást Izrael ellen arra hivatkozva, hogy a zsidó állam a Gázai övezet ellen indított offenzívájával megsértette a népirtásról szóló, 1948-as ENSZ-egyezményben foglalt kötelezettségeit. Az izraeli külügyminisztérium visszautasította a vádat, a civileket élő pajzsként használó Hamászt téve felelőssé a Gázai övezet több mint 25 ezer halottjáért. Fotó: MTI/EPA/Remko De Waal
 

Ez utóbbira kitérve a szakértő jelezte: a bírósági ítéletből az is következik, hogy minden államnak együtt kell működnie azért, hogy abból minden megvalósuljon, beleértve a túszok kiszabadítását. Számos olyan ország van, amelynek van kapcsolata a Hamásszal, lehetne említeni Katart vagy akár Dél-Afrikát is, és nekik is kötelezettségük megpróbálni rábírni a Hamászt a túszok elengedésére.

A bíróság tehát kötelezte Izraelt arra, hogy rendszeresen jelentést tegyen arról, milyen lépéseket tesz azért, hogy ne sérüljön a népirtás elleni egyezmény. Hoffmann Tamás ezt úgy értelmezi, hogy az országnak időről időre be kell számolnia arról, hogy a konkrét katonai lépéseket milyen megfontolások vezérlik és végrehajtásuk során mit tett azért, hogy a polgári lakosságot védje. Valamint jelentősen növelni kell a Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyszállítmányokat, fel kell hagyni az egészségügyi infrastruktúra támadásával, és ezekről is be kell számolni a bíróságnak.

Ha pedig a bíróság esetleg úgy dönt, hogy Izrael nem felel meg ezeknek a követelményeknek, akkor az ország gyakorlatilag megszegné a végzést. Amely kötelező, a nemzetközi közösség kikényszerítheti, ez leginkább az ENSZ biztonsági tanácsának feladata lenne, de ott az Egyesült Államok vagy akár más állandó tag is vétózhat. Ha a Nemzetközi Bíróság szerint Izrael megsérti az egyezményt, jogellenes lehet fegyvert szállítani neki – vélekedett a szakértő.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. január 26., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János