„Klubrádió
Esti gyors

Székely: Őrültség volna most választást tartani Izraelben

23/01/2024 11:31

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Recseg-ropog a Gázában dúló háború miatt létrejött izraeli egységkormány működése, de ilyen körülmények közt őrültség lenne választásokat tartani, mert a haderőt is gyengítené – véli Székely Róbert, az izraelinfo.com munkatársa.

2024. január 22. Esti gyors - részlet 2024.01.22. Székely Róbert
07:27
00:00

Elutasította a Hamász tűzszüneti javaslatát az izraeli miniszterelnök. Benjamin Netanjahu szerint nem lehet visszatérni a háború előtti állapothoz. Izraelnek totális győzelmet kell aratnia ahhoz, hogy biztosítani tudja saját biztonságát. A legfőbb cél: eltörölni a Hamászt a föld színéről – írja az EuroNews. Ugyancsak a portál számolt be arról, hogy a Hamász által Gázában fogva tartott túszok családtagjai betörtek az izraeli parlament ülésére, és sürgős intézkedést követeltek hozzátartozóik szabadon bocsátása érdekében.

Izraeli-palesztin konfliktus
 
 Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Fotó: MTI/EPA pool/Abir Szultan
 

„Recseg-ropog az együttműködés” – mondta az Esti gyors hétfői adásában a közös izraeli koalíciós kormányzásról Székely Róbert, az izraelinfo.com munkatársa, hozzátéve, hogy ez az utóbbi időben nem is annyira Netanjahu személyének, sokkal inkább kormánya szélsőséges, már-már fasisztoid pártjainak köszönhető. Közülük név szerint említette a nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvirt. Hozzátette azt is, hogy a Netanjahu-kormány részét képező szélsőséges pártok, minden megegyezés és normális megoldás lehetőségét elutasítják.

Ilyen körülmények közt kell együtt tartani a háború idején létrejött egységkormányt. Székely úgy véli, hogy minden belső konfliktus ellenére ilyen körülmények közt őrültség volna választásokat tartani, ami gyengítené az izraeli haderőt is.

A műsorban Székely beszélt arról is, hogy a Hamász követelései közt szerepelt a hogy a Gázai övezet politikai vezető ereje maradjon, mi több, politikai mentességet élvezhessen, ebbe nyilvánvalóan Izrael nem mehet bele.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Székely Róberttel
2024.01.22., hétfő 18:53
Riporter: Dési János