„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakdolgozók: Munkabékétlenséget hozhat az egészségügyi törvény

23/11/2020 13:06

| Szerző: Klubrádió/szg

Az egészségügyi jogállásról szóló új törvény több ponton előnytelen a szakdolgozóknak, szükség lenne a módosítására – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Szerinte az illetményeket az orvosokéval arányosan kellene rendezni, különben jelentős munkabékétlenség alakul ki.

2020. november 23. Reggeli gyors / részlet, Balogh Zoltán (20.11.23.)
06:36
00:00

Sok ápolót, szakdolgozót rendelnek ki más intézménybe a koronavírus-járvány miatt, az ő munkaóráikat, műszakpótlékaikat összesítő dokumentumok onnan kerülnek vissza az eredeti munkahelyükre, hiszen ott kapják a fizetésüket. Így a bürokratikus teher miatt alakulnak ki csúszások a fizetésnél – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. 

Az intézmények különböző mértékben határozzák meg a covid-ellátásban dolgozók plusz juttatását, a nagy átlag az illetményalap kétszeresét, 40 ezer forintot adott a járvány elején, de volt, ahol az „egyre szorosabb helyzet” miatt ez emelkedett. Tehát vannak olyan intézmények, amelyek az eredeti összeget, és vannak, amelyek ennek többszörösét adják illetmény-kiegészítésként. Akiket kivezényelnek, azok nem dönthetnek arról, hogy melyik megoldást választják. Ezért már októberben a kormányzathoz fordultak, ágazati szinten szeretnék rendezni a kirendelés és a covidos pótlék kérdését – megfelelő nagyságú összeggel –, hiszen nem a munkavállalótól függ, hogy hol teljesít szolgálatot.

Balogh Zoltán azt mondta: az egészségügyi jogviszonyról szóló új törvény több ponton előnytelen jövőképet mutat a szakdolgozóknak, szükség lenne az erőteljes módosítására. Azt szeretnék, hogy csak akkor vonatkozzon a szakdolgozókra, ha a korábbi évtizedek szerzett jogait nem csorbítja. Kitért a pótlékrendszerre és a kirendelés hosszára is, utóbbival kapcsolatban kiemelte: eddig 44 napban volt megszabva, az új jogszabály pedig 1+1 évről ír, a végrehajtási rendelet már csökkentené 100 napra, de azt is soknak tartják.

Hangsúlyozta: a szakdolgozói illetmények rendezése az orvosi bérekkel arányosan, ugyanolyan logika és elvek szerint kell, hogy megvalósuljon. Ha ez nem történik meg, akkor olyan nagy különbségek lesznek, ami már jelentős munkabékétlenséget okoz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Reggeli gyors
2020.11.23. 07:20
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás