„Köszönjük,
Reggeli gyors

Szabó Norton: Erősen túlzó a Föld 2.0 elnevezés

29/05/2024 13:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Csillagászok körülbelül 40 fényévre találtak egy olyan bolygót, amelynek pályája hasonló a Földéhez, és olyan csillag körül kering, amely a sajátunkéhoz hasonlóan nyugodt csillag körül kering. Még sok kulcsfontosságú tulajdonságát nem ismerjük a Gliese–12b exobolygónak. Szabó Norton csillagász a további vizsgálatokról beszélt.

2024. május 28. Reggeli gyors - részlet 24.05.28. Szabó Norton
09:35
00:00

Bár még elég sok vizsgálatra van szükség, hogy a tudósok megállapítsák, a 40 fényévnyire felfedezett Gliese–12b exobolygó vajon lakható-e, az előzetes eredmények eléggé meggyőzőek. Legalábbis a hőmérséklet nagyjából stimmel, és hogyha olyan légkörrel rendelkezik, ami a víz kialakulását – és így az életet – lehetővé teszi, akkor könnyen lehet, hogy megvan, hová költözhet az emberiség a Föld után – írta az Index.

"Erősen túlzó a Föld 2.0 elnevezés" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Szabó Norton csillagász. Hozzátette, annyi történt, hogy csillagászok körülbelül 40 fényévre találtak egy olyan bolygót, amelynek pályája hasonló a Földéhez, és olyan csillag körül kering, amely a sajátunkéhoz hasonlóan nyugodt csillag körül kering. Úgy lettek rá figyelmesek, hogy amikor elhaladt a csillag a föld felől látható területe előtt, annak fényét valamelyest kitakarta. A módszer bevett gyakorlat az egyes naprendszerek bolygóinak feltérképezésében. A módszer egyben a bolygó több tulajdonságát is megmutatja. Így a Földéhez hasonló átmérő, 

Ez összességében azonban még nem elegendő ahhoz, hogy az életre alkalmas körülményeket biztosítson. Azt is megemlítette, hogy a bolygó sokkal szorosabb pályán kering a Földéhez képest: körülbelül 13 nap alatt kerüli meg csillagát. "A születésnapok értelmüket vesztik" – kommentálta Szabó.

A módszerből azonban nem lehet kikövetkeztetni, hogy milyen a forgási sebessége, van-e légköre, és milyen összetételű, mekkora a tömege. Jelenleg a legközelebbi becslések szerint a Föld tömegének legfeljebb 4-szerese lehet.

"Amiatt nagyon izgatottak vagyunk, hogy mi történik akkor, ha találunk olyan anyagot, amelyeket feltehetőleg élőlényeg bocsáthattak ki" – mondta. Ez azonban további vizsgálatokat követel.

Hozzátette, ha csak két bolygót találunk, ahol élet kialakulhatott, akkor következtethetünk arra, hogy számos bolygón kialakulhatott élet.

A Gliese–12b-t a továbbiakban a James Webb Űrtávcső vizsgálja majd.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szabó Nortonnal
2024.05.28., kedd 8:47
Riporter: Dési János