„Köszönjük,
Reggeli gyors

Kiss: Nem tartunk űrbéli vadnyugatnál

13/05/2024 10:18

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az űrjog alkalmazásba ültetése – bármennyire is vannak szép alapelvek – még nincs meg. Nem teljesen egyértelmű, kié a felelősség – mondta Kiss László. A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatóját az űrszemét problémájáról kérdeztük.

2024. május 13. Reggeli gyors - részlet 24.05.13. Kiss László
05:35
00:00

Fura tárgy lezuhanásáról számolt be a Magyar Hang. Tavaly áprilisban a floridai Naplesben („Nápolyban”) élő Alejandro Otero házára, átszakította a tetőt, és a padlón landolt egy 70 dekás hengeres (bár jelentősen összeégett) fémdarab. Mint kiderült, a rúd a Nemzetközi Űrállomásról három évvel ezelőtt kidobott raklapról származik. Ez esetben nem történt baleset, de az incidens jól mutatja, hogy a Föld-közeli pályán hagyott hulladékok egyre növekvő veszélyt jelentenek nemcsak az űrhajósok, de a mit sem sejtő földi lakosok számára is.

A nagyjából 320-330 km/h sebességgel zuhanó fémdarab (egy bizonyos akkumulátortartó) több szinten áthaladva, a plafont, a padlót átütve a ház legalsó szintjén állt meg.

egysza 24
 

"Egyelőre a NASA nem kommentálja, hogy fedezné-e a keletkezett költségeket, még biztosan lesznek jogi lépések. Az űrjog alkalmazásba ültetése – bármennyire is vannak szép alapelvek – még nincs meg. Nem teljesen egyértelmű, kié a felelősség: aki elengedte, aki felvitte" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Kiss László. A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója megjegyezte, a Föld felülete 510 millió négyzetkilométer, amelyhez hasonló kiterjedésű alacsony légtér is tartozik. A 10 centiméteres és azoknál nagyobb, az űrben keringő hulladékdarabok számát 1 millióra becsülik. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 500 négyzetkilométerre jut egy ilyen darab, amely esetleg becsapódhat. "Pest megyére jutna egy darab" – élt a példával Kiss.

 
Űrszemét – Illusztráció 
 

 

A csillagász arra is felhívta a figyelmet, hogy nem is olyan régen, tavaly meghaladta az űrben Föld körüli pályán keringő műholdak száma elérte a 10000-et, melyek többsége Musk-féle Starlink műhold. Szerinte ez elkerülhetetlen, és bár nem nevezhető "űrbéli vadnyugatnak" a kialakuló helyzet, de az égbolt benépesül. A szükségszerűen így megjelenő űrszemét problémájára már jelenleg is keresik a megoldást, az Európai Űrügynökség, az ESA a jövőben olyan műholdak felbocsátását tervezi, amelyek üzemidejük végén önmegsemmisítési pályára állnak, és a légkörben elégnek. Az űrszemét aktív begyűjtésével kapcsolatban egyelőre még csak koncepciók születtek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kiss Lászlóval
2024.05.13., hétfő 8:45
Riporter: Szénási Sándor