„Klubrádió
Reggeli gyors

Szabadságot apának! – Zenés sporthírek M. Dénes Tamással

12/11/2023 14:27

| Szerző: M. Dénes Tamás

Eric Claptontól hallják a My Father’s Eyes című számot, mert most egy jó hírről szeretnék beszámolni önöknek.

2024. május 05.
00:00
00:00
A múlt hétvégén a Luton–Liverpool meccsen gólt lőtt a Liverpool kolumbiai balszélsője, Luis Díaz a 95. percben, ezzel pontot mentve a vörösöknek. Utána pedig a meze alatt lévő pólóval üzent: Szabadságot apának felirattal. Édesapját október 28-án rabolták el Kolumbiában, és tegnap végre kiszabadult az emberrablók fogságából.

Kolumbiáról van szó, nem Izraelről, sajnos a gázai fogságból nagyon régóta nem engedtek szabadon senkit, és ott jóval kisebb is a remény, mint Kolumbiában volt. A csatár drámáját milliók követték reménykedve, hiszen a kolumbiai állam és a rablók között volt kapcsolat, lehetett tudni, hogy Díaz édesapja életben van, hiszen az őt fogva tartó, magát nemzeti felszabadító hadsereg Ejecito Liberacion Nacionalként (ELN) aposztrofáló gerillaszervezet üzent is a kormánynak, miszerint ők szabadon engednék Mane Diazt, csak túl sok a katonai hadművelet, repülőgép drón, satöbbi azon a tájakon, ahová az emberrablók vitték Luis Díaz édesapját. Lényegében ezután a kolumbiai kormány megkérte a hadsereg bizonyos egységeit, hogy menjenek odébb. Ennek hatására engedte szabadon 12 nap fogság után az ELN Luis Manuel Díazt, akit feleségével, a Kolumbia északi részén fekvő La Guijara állam Barrancas településének egyik benzinkútján rabolta el még 12 nappal korábban a magát marxistának valló csoport. A labdarúgó édesanyját órákkal később megtalálták, édesapját viszont tovább tartották fogva. Azóta Luis Díaz édesapja már haza is érkezett szeretteihez.

Egy szomorú dolog van ezzel kapcsolatban: az említett gólja után a 2022 óta Liverpoolban futballozó Luis Díaz azt írta Twitteren, hogy ez a gól mindenkinek szól, akit elraboltak Kolumbiában.

És ez egyrészt egy szép gesztus, másrészt jelzi, el sem jutott Luis Díazig hogy mi történt Izraelben október 7-én. És hogy 240 elrabolt túszról azóta sem lehet tudni semmit. De legalább ő újra az apja szemébe nézhetett.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2023. november 10-i Reggeli gyorsban hangzottak el.