„Klubrádió
Reggeli gyors

Súlyosan megérezzük majd a német visszaesést

9/06/2020 13:02

| Szerző: Klubrádió

Elképesztően nagy összeget költ a német kormány az ipar felélesztésére, de azt látni kell, hogy ez a válság rendkívül súlyos. Rosszabb, mint a 2008-2009-es.

2020. június 09. Reggeli gyors - részlet 20.06.09. Dési András
05:41
00:00

Már tavaly jelezték az előrelátó szakemberek, hogy lassulás, sőt visszaesés várható a német gazdaságban. Aztán beütött a koronavírus. A következmény egy történelmi mércével mérve is súlyos válság. És ez nem csak Németországnak fog fájni, hanem például a magyar gazdaságnak is, amely ezer szállal kötődik a némethez. Fő exportpiacunk ott van, az autógyártás révén egészen szoros a kapcsolat.

 

Angela Merkel kormánya nem fukarkodik a segítséggel. Dési András, az egykori Népszabadság volt berlini tudósítója sorolja a számokat. Mintegy 1300 milliárd eurót szánnak a gazdaság megőrzésére, újraindítására. Az úgynevezett kurzarbeit, tehát a rövidített munkaidő kevesebb bérért, sikeresnek tűnt, a cél a munkahelyek megőrzése volt, ám azért ott a súlyos munkanélküliség réme. Bizonyos ágazatok teljesen leálltak, vagy tönkre is mentek az állami intézkedések ellenére. A családok közvetlen támogatást is kapnak, a gyermekek után 300 eurót, de csökkentették az általános forgalmiadót is az év végéig biztosan.

A gazdaság, az ipar viszont a saját törvényei alapján működik. Dési András a magyar kapcsolatok miatt az autóipart emelte ki. A technológiai váltást, tehát az elektromos autókra való átállást a német cégek egy kicsit átaludták, azaz későn kezdték. A válság után ez a folyamat egészen biztosan fel fog gyorsulni, ami a magyarországi gyártókat, beszállítókat, illetve azok egy részét kellemetlen helyzetbe hozza majd. Elég arra gondolni, hogy egy hagyományos, azaz dízel, vagy benzines autóhoz körülbelül 2500 különböző alkatrész kell, addig egy elektromos kocsihoz mindössze 500.

Vannak olyan területek, amelyeken épp a kínzó munkaerőhiányra derült fény a járványveszély miatt. Szembe ötlött például, hogy milyen a helyzet az egészségügyben. Becslések szerint akár 50.000 szakképzett ápolót is tudnának fogadni.

Az interjút a fenti lejátszókra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
2020.06.09. 06:00
Műsorvezető: Dési János